ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator
A hazai gyakorlatnak megfelelően a Velencei Biennále nemzeti biztosa, dr. Fabényi Julia, a Ludwig Múzeum igazgatója idén is nyílt pályázat útján, szakmai zsűri döntése alapján választotta ki a Magyar Pavilon kurátorát és kiállítását.
A Velencei Biennále vezetése 2020. május 18-án – a világjárvány miatt kialakult rendkívüli helyzetre tekintettel – 2021-re halasztotta a 17. Velencei Építészeti Biennále megrendezését. Ezzel szinkronban módosították az eredetileg 2021-re tervezett 59. Velencei Képzőművészeti Biennále időpontját is, amelyet 2022. április 23. és november 27. között fognak megrendezni. A kiállítás főkurátora Cecilia Alemani. A változásokat figyelembe véve a Ludwig Múzeum az 59. Velencei Képzőművészeti Biennále kurátori megbízatására 2020. február 13-án kiírt pályázati felhívását az időpontok tekintetében szintén módosította.

A pályázatot kiemelkedő szakmai érdeklődés kísérte: a felhívásra összesen tizenöt pályázat érkezett be. A pályázók 2020. október 19-én, illetve december 7-én a Ludwig Múzeumban prezentáción mutatták be a zsűrinek a kiállítási tervüket. A pályázatra számos színvonalas és jól kidolgozott terv érkezett be. Tapasztalt kurátorok jelentős életművel rendelkező alkotókkal és fiatal feltörekvő művészek projektjeivel egyaránt jelentkeztek.

 

A PÁLYÁZÓK NEVE ÉS PÁLYÁZATUK CÍME

Paul Ardenne / Magyarósi Éva: Qana utolsó napjai

Bencze Péter / Brückner János: Your Truth (A te igazad)

Boros Lili / Győri Andrea Éva: Hely a pokoli izzadásra – Periférián lenni

Bojár Iván András / Gőbölyös Luca: Nincs itt semmi látnivaló

Domoszlai Orsolya / Fábry Tímea: Hullámzó ember(i)ség

El-Hassan Róza / Basquiat, tetováló művészek, szír gyerekrajzok: Autentikus

Erdősi Anikó / Huszár Andrea Magdolna: Keskeny ösvény

Kukla Krisztián / Szíj Kamilla: Lassú rajz

Adam Mazur / Puklus Péter: Mindnyájunknak el kell menni – A várfalvi Kossuth Lajos szobor újraállítása

Adam Mazur / Puklus Péter: Szerelem / Szeretet

Mucsi Emese / Ősz Gábor: Passive Movements

Peternák Miklós / Zics Brigitta: Kollektív ökológiák

Petró Zsuzska / Nemes Márton: Razzle Dazzle

Széplaky Gerda / Szűcs Attila: Kijárat a létezésbe

Zsikla Mónika / Keresztes Zsófia: Az álmok után: merek dacolni a károkkal

Valamennyi pályázat megtekinthető a pályázatok címeire kattintva.

A zsűri a tizenöt érvényes pályázat közül Zsikla Mónika kurátor Keresztes Zsófia Az álmok után: merek dacolni a károkkal című pályázatát nyilvánította a pályázat nyertesének.

A pályázati anyag IDE KATTINTVA tekinthető meg.

 

 

A NYERTES PÁLYÁZAT

Keresztes Zsófia a fiatal és már nemzetközi sikereket is felmutató magyar művészgeneráció egyik kiemelkedő képviselője. Alkotásaiban merészen átlépi és ugyanakkor ötvözi a művészeti ágak és stílusok határait. A pavilon terét egyetlen egészként kezelő, építészet, szobrászat és iparművészet határán mozgó, jellegzetesen női nézőpontú installációja önmagunk megismerésével és az emberi kapcsolatokkal foglakozik és a képzelet tájain tesz belső utazást, melyhez többek között Szerb Antal Utas és holdvilág című regényéből merített inspirációt. Mozaikokkal borított különös, amorf szobrai egyéniek és látványosak; művészete személyes, friss, aktuális. Formavilága egyszerre idézi a szürrealizmust és a századforduló organikus építészetét, de a 21. század technikai megoldásaival dolgozik, és saját korának problémáit és életérzését jeleníti meg. Tervezett nagyszabású, látványos installációja kitűnően használja ki a velencei Magyar Pavilon adottságait.

Külön üdvözölendő, hogy Keresztes Zsófia személyében hosszú idő után újra női kiállító lesz a Magyar Pavilonban.

 

A BÍRÁLÓBIZOTTSÁG TAGJAI VOLTAK:

Boros Géza művészettörténész, a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum Velencei Biennále Irodája vezetője,

Dr. Fabényi Julia művészettörténész, a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum igazgatója (a zsűri elnöke),

Lovas Ilona képzőművész, a Magyar Művészeti Akadémia és a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tagja,

Sturcz János művészettörténész, a Magyar Művészeti Akadémia tagja, a Magyar Képzőművészeti Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára, az 1999. évi Velencei Képzőművészeti Biennále nemzeti biztosa,

Szegedy-Maszák Zsuzsanna művészettörténész, a Budapest Galéria főosztályvezetője, a 2019. évi Velencei Képzőművészeti Biennále magyar kiállításának kurátora,

Szipőcs Krisztina művészettörténész, a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum szakmai igazgató-helyettese.

Pin It on Pinterest