ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator
Stációk Lovas Ilona emlékkiállítása

Stációk
Lovas Ilona emlékkiállítása

Mészáros Flóra
Nemrégiben egy a transzcendenciáról rendezett filozófiai-művészeti esten a Platon Karatejev énekese arról beszélt, hogy szerinte nehéz újat mondani ebben a témában, olyan mintha egy pohár vizet akarnánk önteni az óceánhoz… S valóban, a szavak helyett talán a vizualitás erejével gondolhatjuk újra a transzcendens értelmét, ahhoz való kapcsolódásunkat.

Fenyegetett Éden Uray-Szépfalvi Ágnes kiállítása

Fenyegetett Éden
Uray-Szépfalvi Ágnes kiállítása

Tatai Erzsébet
Uray-Szépfalvi Ágnes képei között mintha a varázsló kertjében járnánk; kiállításán a boszorkánymester titokzatos nyomaival. Ebben a fikciós világban béke és idill honol egyfelől, feszültség és dráma másfelől, de ha megperdülünk, az ezerarcú élet és a rejtett lelki rezdülések útvesztőit találjuk.

Pop-art, avagy a divatos művészet

Pop-art, avagy a divatos művészet

Fülöp Tímea
A NACO Szigligetre való kitelepülése tematikus betekintést igyekszik nyújtani a galériában rendszeresen kiállító művészek munkásságába, ha eltekintünk Gwizdala Dáriusz megjelenésétől, aki az új kurátorral, Takács Líviával együtt érkezett, és így még nem tudott bemutatkozni a Falk Miksa utcában – ez bizonyára hamarosan megtörténik majd. A Fresh POP című kiállítás azt akarja bizonyítani, hogy a pop-art él és virul, sőt éppen megújul, ami tézisként megállja a helyét, az viszont némi magyarázatra szorul, hogy miért éppen ezekkel a művészekkel van alátámasztva.

Iszapból és rothadásból született Metzing Eszter és Koleszár Stella kiállítása az ISBN Galériában

Iszapból és rothadásból született
Metzing Eszter és Koleszár Stella kiállítása az ISBN Galériában

Vékony Délia
Az európai gondolkodókat és művészeket már a XX. század első felétől visszatérően izgatja a különböző váladékok, mint például a nyák, nyál, mirigyek, vér, takony, hányadék, fekália és egyéb nem szilárd halmazállapotú organikus folyadékok természete. A dada és szürrealista művészek, később az expresszionisták, majd akcionisták (lásd Bécsi Akcionizmus), olyan gondolkodók, mint George Bataille, vagy a pszichoanalitikusok közül olyan prominens elméleti szakemberek, mint Julia Kristeva tulajdonítottak különös figyelmet ezeknek az anyagoknak.

the eye has to travel

the eye has to travel

Meggyesházi Éda
A the eye has to travel című kiállítás a VILTIN Galéria absztrakt festészettel foglalkozó művészeinek munkái közül válogat. A csoportos kiállítás a nézést mint autonóm tevékenységet helyezi fókuszába, így a látás tudatos rendezőelvvé válva dekódolja a személyes és szubjektív tartalmakat. A szem egyszerre utazik kompozícióról kompozícióra, képrészletről képrészletre, rétegről rétegre, festményről annak környezetére, megalkotva az érzelmek által dinamizált narratívát. A vizuális információk egységes médiumban, de különböző kifejezési formákon keresztül mutatkoznak meg, végigvezetve a látogatót fiktív makro- és mikrovilágokon.

A másvilág térbeli rétegei Kiss Zoltán kiállítása

A másvilág térbeli rétegei
Kiss Zoltán kiállítása

Széplaky Gerda
A falakon színes, nagy méretű táblaképeket láthatunk elegáns, szellős elrendezésben. Olyan műveket, amelyekről elsőként az juthat eszünkbe az erőteljes festői gesztusokat látva: Milyen jó, hogy a festészet még él! De ugyan miért gondoljuk azt, hogy meghalt? Ugyan miért kiáltjuk ki újra és újra a művészet végét?

Elveszíteni a személyes képet Csontó Lajos: Egybeesés

Elveszíteni a személyes képet
Csontó Lajos: Egybeesés

Csanádi-Bognár Szilvia
Mark Fisher a Kapitalista realizmus című könyvében felhívta a figyelmet arra, hogy a 2000-es évek emberének memóriája olyan, mintha folytonos újraírásban működne. Mintha az utóbbi évtizedekben világossá vált volna, hogy a Nietzsche által az életigenlés nélkülözhetetlen technikájaként felismert emlékezés és felejtés dialektikája váratlanul sok vakfoltot hagyna maga után, amelyben a memória folytonos jegyzetelés és nyomozás segítségével próbál elbeszélni egy lehetséges életet.

Dimenziók között Geometric Environments

Dimenziók között
Geometric Environments

Mászáros Flóra
A Molnár Ani Galéria Geometric Environments című tárlatán nemcsak a geometrikus absztrakt művészet eltérő ösvényeit járhatjuk be, hanem a dimenzionizmus mint művészetelméleti felfogás kortárs reakciójának is tanúi lehetünk. A hazai és nemzetközi kiállítók, így Natalia Załuska, Genti Korini, Reinhard Roy, Haász István, Botos Péter, Varga Dóra és Ábel Tamás a formák, a színek, a tér, az idő a harmadik vagy negyedik dimenziójának kérdéseit kutatják.

Üzenetekről és mellékhatásokról

Üzenetekről és mellékhatásokról

Kemény Zsófi
Különleges kettős kiállítással várja látogatóit a Postamúzeum, amelyeknek közös hívószava a kortárs képzőművészet. A tíz éve fennálló állandó kiállítás technikatörténeti emlékei között különböző hívószavak (szabvány, transzfer, titok, idő, szétfutó vonalak és hálózatok) mentén válogatott kortárs képzőművészeti alkotások kaptak helyet. A két idősík és a két különböző műfaj elemei egymással párbeszédbe lépve a kiállításban megbújó, elsőre talán nem nyilvánvaló tartalmakra irányítják a figyelmet.

Pin It on Pinterest