ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator
Kozmopolisz és kozmoplasztika Mindák Gergely: Az Édentől nem messze

Kozmopolisz és kozmoplasztika
Mindák Gergely: Az Édentől nem messze

Kulcsár Géza
A kozmológia formális tudomány, kétféle értelemben is. Egyrészt úgy, hogy nagyon fegyelmezett, de abban az értelemben is, hogy lényegileg formai, a formák világához kapcsolódó, azokkal foglalkozó, azaz tulajdonképpen azt is mondhatjuk, hogy a kozmológia nem más, mint (a) művészet. A művészetnek és a kozmosznak elképesztően szoros a kapcsolata. Az esztétikai szubjektum felől nézve a kozmoszalkotás (a kozmogóniára való aktív rátekintés) és a művészet, ha nem is egy és ugyanazon dolog, de egymással folyamatosan párbeszédben állnak és mintha folyamatosan egymásba akarnának alakulni.

Az élet szabásmintája Simon Luca Katalin kiállítása

Az élet szabásmintája
Simon Luca Katalin kiállítása

Jankó Judit
Simon Luca Katalin frissdiplomás képzőművész első kiállításával mutatkozik be a Tokaj Art Wine Galériában, Budapesten. A When the Inner World Expanding to the Outside című tárlat vásznain egy fiatal, tehetséges pályakezdő művész belső és külső utazásainak élményei fogalmazódnak meg nagyon személyes, derűs hangon, szemmel látható humorérzékkel. A szemlélődés, analizálás képi világa érzelmi mélységről, a megfigyelés képességéről és egyedi művészi hangról árulkodik.

Figura Humana Bereczki Kata, Hamerli Judit és Papageorgiu Andrea kiállítása

Figura Humana
Bereczki Kata, Hamerli Judit és Papageorgiu Andrea kiállítása

Garami Gréta
A lassan négy éve működő KGaléria legújabb kiállítása a tájkép, a városkép és a portré után most az emberi figura, az emberalak témáját járja körül három, a művészeti szcénában már nevet szerzett, érett, 40-es éveiben járó, női művész, Bereczki Kata, Hamerli Judit és Papageorgiu Andrea alkotásain keresztül. Mindhármuk művészetének középpontjában az ember áll; természetesen nemcsak mint figura, forma, test vagy művészeti motívum, hanem mint filozófiai és egzisztenciális jelenség.

A csodás fordulat sajnos elmaradt Szabó Eszter Ágnes emlékkiállítása

A csodás fordulat sajnos elmaradt
Szabó Eszter Ágnes emlékkiállítása

Jankó Judit
Szabó Eszter Ágnes Csoda című kiállítása Szombathelyen nem emlékkiállításnak készült, de mégis búcsú lett belőle, noha a tárlat koncepcióját még maga a művész állította össze, sőt a címadás is hozzá köthető. Diákjai és kortársai fontosnak tartották, hogy ez az utolsó projekt megvalósuljon.

Firkák, tetkók, kollabok Interjú Horváth Zsófival, Prok Verával és Imreh Sándorral

Firkák, tetkók, kollabok
Interjú Horváth Zsófival, Prok Verával és Imreh Sándorral

Tayler Patrick Nicholas
A kótyagosságindukáló képzőművészeti programdömping közepette nem mindig könnyű észrevenni az igazán jó cuccokat. Egy képzőművészeti folyóiratnak az aktualitáson túl az is egy ambíciója lehet, hogy a tempót a közjónak megfelelően alakítsa. Ebben a szellemben hangolódunk rá a Pikszis sajátos hullámhosszára, melyen most az Önzine játszik. Az Off the Skin utáni második Önzine×Pikszis kollaboráció a Ha magyarázni kezdünk, határ jön hamar című kiállításkiadvány volt, mely egyrészt print formában, másrészt tárlatként regisztrálta a felek közti szikrákat. Horváth Zsófival a Pikszis Galéria vezetőjével, valamint Imreh Sándorral és Prok Verával – tehát az Önzine-nel – beszélgettem.

Kék tűzben égni Tillmann Hanna kiállítása

Kék tűzben égni
Tillmann Hanna kiállítása

Fenyvesi Orsolya
Mélyen andalító, izzó nyugalomban. Ebben kap lángra Tillmann Hanna. Már gyerekkorában megtapasztalhatta, hogy a tárgyak átveszik az érzéseit, kiterjed rájuk, de már nem bánja: ha kék izzásába vonja maga körül a dolgokat, bízhat az együttérzésükben. Én nem láttam még ilyen kéket, ami pirosabb lett volna a pirosnál, az akarat, a hús-vér szilárdság pirosánál, de kékségéből fakadóan szabadabb, befogadó. Egyszerű, játékos, minthogy örökkévaló. Ez a kék egy feltétlen odaadás, egy semmiképpen sem énveszejtő, de tudatos, világot átfogó lelkesültség: ujjongó, de hangtalan.

Joyride Ódor Bence István: GTA Paintings

Joyride
Ódor Bence István: GTA Paintings

Tayler Patrick
Az Ódor-filteren áteresztett szoftverragyogásnak transzformatív ereje van, a festészet fényszórójában kipattanó részletek a feledékeny akrilflekkekbe szívódnak. A mimézis tornamutatványai helyett pedig a szelíden összesimított matéria felszíni képződményei kerülnek a figyelem középpontjába… Csak semmi habisztik.

Teltház Interjú Aradi Mátyással, Bánhidi-Rózsa Bencével, Boruzs Boglárkával és Demeter Nóra Zsófiával

Teltház
Interjú Aradi Mátyással, Bánhidi-Rózsa Bencével, Boruzs Boglárkával és Demeter Nóra Zsófiával

Tayler Patrick Nicholas
„Nehéz átvitt értelembe helyezni egy olyan környezetet, aminek se eleje, se közepe, se vége. Az aula pont egy ilyen megfoghatatlan hely. Ezért a fóliák és a ponyvák, mint egyfajta térbeli caveat, egyszerre óva intik és becsalogatják a látogatót, illetve adnak egy konkrétabb linearitást a térnek, ami elengedhetetlen az értelmezéséhez.” – Aradi Mátyás

Narratív többszörös avagy az alkotás mint életösszefüggés

Narratív többszörös
avagy az alkotás mint életösszefüggés

Freund Éva
Az Átkelő Galéria kulcsszerepet játszik abban, hogy az Outsider Art ne csak egy elszigetelt szegmens legyen a hazai művészeti szcénában. Komáromi Erzsébet Katalin textilművész, művészetpedagógus, művészetterapeuta, a galéria vezetője és Tóth Eszter, a galéria művészettörténésze egy olyan befogadó, terápiás és összművészeti teret hoztak létre, amely szerteágazó funkciókkal bír: a kiállítások mellett művészeti műhelyek, művészetterápiás csoportok működnek itt.

Nem csak régi utazóknak Péntek Orsolya Velence-képei

Nem csak régi utazóknak
Péntek Orsolya Velence-képei

Zoltán Gábor
A kiállításon látható festmények összetartoznak, folytatják és kiegészítik, értelmezik egymást. Ugyanakkor ez a sorozat, a San Polo, maga is egy nagyobb egység része. Péntek Orsolya 2018-ban mutatta be a Cannaregio-sorozatot, Velence-projektje azelőtt kezdődött, és azóta is folyamatban van. Ezzel párhuzamosan Péntek Orsolya egy regényvilágot is épít.

Territory Tóth Zsuzsi és Lengyel Péter kiállítása

Territory
Tóth Zsuzsi és Lengyel Péter kiállítása

Som Balázs
Az installációk egyrészről az aktív befelé forduló figyelemből fakadó érzékletes, szuggesztív, materiális és immateriális határán mozgó, újraérteni kívánó emlékezést performálnak, másrészt pedig a vérzivataros 20. század etnikai tisztogatásokkal telített korszakának és a különösen kegyetlen módszerességgel, bürokratikus módon megvalósult dehumanizáló törekvéseinek arcot adó vezéralakjai számára rendez be pantheont, hogy konfrontálódjon az európai közösségi emlékezet ellentmondásaival, szelektív humanizmusával és legfőképpen napjaink hiányos visszatekintőerejével.

Senkiben vagy mindenkiben? – ez itt a kérdés Ada Vilhan Trust NO1 című kiállítása

Senkiben vagy mindenkiben? – ez itt a kérdés
Ada Vilhan Trust NO1 című kiállítása

Jankó Judit
Ada Vilhan erőteljes, absztrakt expresszionista képei a szabadság köreit kutatják női nézőpontból. Pontosabban, a művész nem tud, és nem akar elszakadni a női nézőponttól, amivel egyszerre fordul a valóság és a tudattalan mélyrétegei felé. Budapest egyik legújabb kereskedelmi galériája, a Tokaj Art Wine nem először teszi a női létet középpontba, s ezúttal egy erotikával és energiával teli, pokolramenős, ugyanakkor elcsöndesedésre is képes művészetet mutat be.