ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

BarabásiLab
Rejtett mintázatok

2022. május 8. — 2022. június 20.
Új Kriterion Galéria
Az esemény linkje »

Kevesen képesek a gondolataikkal új irányt adni a világnak; Barabási Albert-László közéjük tartozik. Úgy gondolom, a hálózatelmélet napjaink egyik legérdekesebb, legváltozatosabb tudománya, melynek eredményeit az irodalomtól kezdve az orvostudományon és a kémián át a közgazdaságig és a képzőművészetig számos területen alkalmazzák tudósok és művészek egyaránt.

BarabásiLab: Node

BarabásiLab: Networked Universe

Talán sokak fejében furcsa kép él a tudósokról és kutatókról. Titokzatos csend és misztikum lengi körül őket. Csak a munkájuknak élnek, és ezt leginkább magányosan, a világtól elzárkózva művelik. Nos, Barabási-Albert Lászlónál ez a minta egyáltalán nem működik. A magabiztosság, amivel nemcsak a saját tudományágában, hanem a meghatározhatatlan mindennapokban és újabban a vizualitásban mozog, kivételes embert mutat. Ebben talán a múltja is közrejátszik. Szobrász akart lenni, mind a mai napig sokszor zsigerből cselekszik, és nem csak az eszével lát.

„Amikor 2018-ban azzal a kérdéssel fordult hozzám, hogy válogassuk ki az elmúlt 23 év során összegyűlt adatok, hálózatok vizuális tárházát, akkor nagyon koherens anyagot találtam. Szépen látszott a képeken, a vonalvezetés ívén mind a technológiai fejlődés, ami a grafikai alkalmazásokat illeti, mind az az esztétikai letisztultság, amely arra vallott, hogy készítőjük nem járatlan a képzőművészet világában. És ez így is van, hiszen az elmúlt 15 évben csak mi ketten legalább 100 kiállítást néztünk meg, és köztudott Barabási affinitása a kortárs művészethez, művészetekhez is. Már a 2010-es évek elejétől sokat dolgoztak együtt a kiváló adatvizualizációs designerrel, Isabel Meirellesel, akinek nagyszerű ízlése, letisztult stílusa és tanácsai segítették a BarabasiLab munkáját, és aki azóta a OCAD Universityn (Toronto) tanítja a szakma fortélyait.

A Rejtett mintázatok című kiállítás ennek az anyagnak a továbbgondolása egy magasabb esztétikai színvonalon, amelyen az elmúlt években a BarabasiLab munkatársai, Kim Albrecht, Szu Yu Chen, Alice Grishchenko, Mauro Martino, Edson Pavoni és Both Csaba dolgoztak, ezzel is új utakat nyitva a hálózatvizualizáció terén, bővítve annak nyelvezetét. Nagyon nagy megtiszteltetés az Új Kriterion Galéria számára, hogy itt is kiállításra kerülnek ezek a képek és szobrok.”
Részegh Botond képzőművész, a kiállítás kurátora

„Hivatásos életemben három nyelvet használok […]. Először is, van a tudomány nyelve, a matematika, az algoritmusok nyelve, amely a tudományos kutatást mozgatja. Másodszor a széles nagyközönség nyelve, amelyet a könyveimben használok. Harmadszor pedig a vizualitás nyelve. Mindegyik a valóság megragadásának közös vágyában gyökerezik.”
Barabási Albert László

Új Kriterion Galéria
Csíkszereda, Petőfi utca 4.
Megnyitó: 2022. május 8. 17:00 óra