ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

#StopWar

2022. március 10–27.
Ferenczy Múzeumi Centrum, PhotoLab, Vajda Múzeum
Az esemény linkje »

Az Odesszai Fotónapok Fesztivál szervezői a nemzetközi fotográfiai szakmai közösség támogatását kérik, hogy a saját eszközeikkel álljanak ki Ukrajna mellett: mutassák meg azokat a képsorokat kiállításokon, fesztiválokon, amelyek hitelesen számolnak be az orosz invázióról. A Ferenczy Múzeumi Centrum és a PhotoLab kiállítótér elkötelezett a dokumentarista fotográfia iránt, és hisz abban, hogy a fotó a valóság megmutatásának egyik erőteljes eszköze.

Hajdú D. András: Lemberg, vasútállomás ╱ Menekülő emberek ezrei próbálják elhagyni Ukrajnát ╱ Lemberg ╱ 2022. március 6.

Hajdú D. András: Lemberg, vasútállomás ╱ Menekülő emberek ezrei próbálják elhagyni Ukrajnát ╱ Lemberg ╱ 2022. március 6.

A szabadság gesztusai című kiállítás a békére és szabadságra való törekvést, valamint az emberi méltóság fontosságát mutatja be humanista fotográfiák által. Bácsi Róbert László képsorozatai mellett, most helyet kapnak a kiállítótérben az Ukrajnában zajló háború képei is. Ezzel szeretnénk kifejezni szolidaritásunkat és támogatásunkat az Ukrajnában élők felé, valamint elítélni az agresszió minden formáját.
A bemutatott fotók Mikhail Palinchak ukrán, valamint Hajdú D. András és Hölvényi Kristóf magyar fotográfusok felvételei, melyek 2022. február 24. és március 6. között készültek Ukrajnában.

Mikhail Palinchak Kijevben élő és dolgozó ukrán streetfotós és dokumentarista fotográfus. 1985 januárjában született Ungváron ukrán fotográfus családba. 2008-ban kezdett fényképezni. 2012-től az Ukrainian Photographic Alternative (UPHA) és 2014-től az Ukrainian Association of Professional Photographers szervezetek tagja. 2014–2019 között Ukrajna miniszterelnökének hivatalos fotósa. Alapítója az Untitled magazinnak és társalapítója az ukrán streetfotósok csoportjának. Számos díj birtokosa, nemzetközi kiállítások állandó szereplője. Fotográfiáit magángyűjtemények és fotográfiai múzeumok gyűjteményei őrzik.

Hölvényi Kristóf 1991-ben született Budapesten. Arab szakon végzett 2015-ben. Jelenleg szabadúszó fotóriporterként dolgozik leginkább az arab világ eseményeire fókuszálva.

Hajdú D. András 1981-ben született Budapesten, két lányával és feleségével egy Budapest melletti faluban él. Angol irodalomból szerzett diplomát, a szakdolgozatát az amerikai háborús fotográfiáról írta. Jelenleg szabadúszó fotósként dolgozik, a Budapesti Metropolitan Egyetem fotóriporteri tagozatán óraadó tanár, és a Nikon magyarországi nagykövete. Munkáival eddig huszonhat díjat nyert a Magyar Sajtófotó Pályázaton, közöttük háromszor kapta meg a nagydíjat. Az elmúlt 15 évben a világ számos pontján dolgozott a pekingi olimpiától kezdve a New York-i jazzklubokon át a kongói esőerdőig. A hazai sajtón kívül fotózott a National Geographicnak, The Telegraphnak, a Politicónak, a Forbesnak, a Bloombergnek, az ENSZ-nek és a Tages Anzeigernek.

Amennyiben támogatni szeretné a háború sújtotta területen lévő kijevi gyermekkórházat, az alábbi linken keresztül megteheti