ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

A documenta kertjei
documenta fifteen

Jankó Judit

Június 19-én hivatalosan is megnyílik a documenta fifteen Kasselban. Munkatársaink a press preview napokon jártak. A kortárs képzőművészeti világ egyik legfontosabb eseményéről később részletesen is beszámolunk, kibontva az egyes projekteket és kitérve az OFF Biennale Budapest szerepére Kasselben, de addig is olvassátok szubjektív beszámolóinkat.

documenta fifteen Kassel

documenta fifteen Kassel

„- Most akkor ez műalkotás?”
„- Persze.”

Ezt a párbeszédet hallottam, miközben a paradicsom- és paprikapalántákkal teleültetett magaságyások mellett kikerültem egy párt a documenta Hall büféje mellett. Az eat art keretében a nyár folyamán igyekeznek majd megtermelni a zöldségeket, amiket aztán a büfében megfőznek. Egész szép kis veteményes van már most is az épület oldalában.
Az idézettel nem abba a diskurzusba szeretnék becsatlakozni, hogy mit tekinthetünk a műtárgynak, és az „ilyet a gyerekem is tud rajzolni” sem szokott érdekelni, de ez a beszélgetés adta az ötletet, hogy összefoglaljam a documenta kertjeit, kerti projektjeit, ha már az első rendezvényt Arnold Bode művész, művésztanár és kurátor a kasseli kertészeti kiállítás részeként hozta létre. A documenta honlapján 27 találat jön ki a „gardens in documenta” keresésre, és valóban lépten nyomon burjánzó vadvirágokba botlunk, sőt a sajtótájékoztatón is óriási konzervdobozokban elhelyezett vadvirágcsokrokkal díszítették a stadiont.

documenta fifteen Kassel

Éppen az OFF Biennale csapata az egyik, akik növényekkel kapcsolatos projektet is hoztak Kasselbe. A Fridericianumtól kis sétára, a Fulda partján található Ahoi csónakházban rendezték be az OFF játszóterét, Milennehák és miértnék címmel, ami „egyszerre merít az építkezések inspiratív káoszából, a megelevenedett álmokból és a játszóterek szabályokat teremtő és azokat áthágó világából. Kaleidoszkópszerű tér ez, ahol a játék és az álmodás a valóság legfőbb alakítói, képessé téve mindannyiunkat arra, hogy lebontsunk és újraalkossunk szabályokat és újra megtapasztaljuk a játék teremtő erejét” – írják a sajtóanyagukban, de nem ez illik ide a kertprojektek közé, hanem a dunaszerdahelyi Németh Ilona folyón úszó kiskertjei. Németh az OFF lumbung partnereként került ide, fő érdeklődési köre a mű és a befogadó közti aktív kapcsolat mellett a társadalom és a természet párbeszéde. Először 2011-ben készített két úszó kertet, akkor az angol és a francia kertek közti különbségre fókuszált. Most felelevenítette az ötletet, és két, egyenként 3,4×4,5 méteres műanyag lebegő formát helyezett a folyó vízére, és elültetett bennük két kertet. Az egyik kertnél ügyelt arra, hogy a növények jó szomszédai legyenek egymásnak, ebben a tálcában virágzik is a növényzet. A másik úszó kertben küzdelem van, láthatóan nem is érzik magukat annyira jól, de ennek az is az oka, hogy a Jövőkert névre keresztelt úszó objektumban olyan növényeket termesztenek, amelyek megtisztítják a talajt bizonyos mérgező anyagoktól, illetve amelyek alkalmazkodtak a klímaváltozás okozta közelmúltbeli időjárási változásokhoz. A másik, a Gyógyító kert gyógynövényekből és zöldségekből áll, amelyek hasznot húznak egymás társaságából. Minden kert másfajta gondozást igényel, mert a növények mások, és az együttélési szabályok sem azonosak. Minden kert egy ökoszisztéma. Fenntartása a gondozó és a gondozott együttműködését igényli.

documenta fifteen Kassel

documenta fifteen Kassel

A vietnami Nhà Sàn Collective is két helyszínen szerepel, az egyik, akárcsak az OFF esetében, szintén a Fuldánál. Ők is a kasseli folyó partján, két performansz keretében állítanak fel egy játszóteret, átélve a közösségi létezés erejét. Egész nyárra rendezvényeket terveznek ide, mesélnek az ide vándorló növényekről, illatszaunát is felállítanak, és házi borral, beszélgetésekkel, workshopokkal és bulikkal várják a látogatókat. De nekik is van egy érdekes kertprojektjük: a Nhà Sàn Collective lumbungművésze, Tuan Mami létrehozott egy vietnami bevándorló kertet a WH22 helyszínen, egy régi kasseli sörkert hátsó udvarán, közel a főpályaudvarhoz. A kert telepítése előtt kutatásokat végeztek Németországban élő vietnámiak közt, hogy milyen növényeket termesztenek vagy éppen mi hiányzik nekik otthonról. A projekt nemcsak azt a kérdést feszegeti, hogy hogyan adaptálódnak a vietnámi növények egy teljesen eltérő környezetbe, hanem hogy milyen kapcsolatot őriznek a bevándorlók a hazai ízekkel, otthoni kultúrával, az emlékeikkel, hanem mesél a bevándorlónövények idevezető útjáról is.

documenta fifteen Kassel

documenta fifteen Kassel

A főpályaudvaron szerepel az amerikai őslakosok jogaiért küzdő képzőművész, költő és író, Jimmie Durham (1940–2021) gondolatait megvalósító kollektíva projektje, a Jimmie Durham & A Stick in the Forest by the Side of the Road. A tavaly elhunyt Durham 2019-ben Arany Oroszlánt nyert Velencében. A közösség a halála után is folytatja a közös munkát, a kiállított művek többsége a természettel kapcsolatos, a kiállítótér előtti kövön a teremőr folyamatosan locsolja a mohát, és a csoport neve Durham mondatára utal, miszerint úgy élünk, mint egy bot az erdőben, úgyhogy ezt a projektet is a kertes projektek közé soroltam.

Van egy városi együttműködés is a documentával, amelynek során az Offene Schule Waldau diákjai maguk termesztik a zöldségeket, és a lumbunggyakorlatnak megfelelően nemcsak a termésüket osztják meg egymással, hanem növénynevelési tudásukat is. Itt az a különleges, hogy a diákok egy lumbungtaggal, a Wajukuu Art Projecttel közösen tervezett, kiselejtezett konténerekben függőlegesen termesztenek. Az osVVertical egyike azon hosszú távú fenntarthatósági projekteknek, amelyek célja az ökológiai, gazdasági, művészeti és társadalmi tényezők ötvözése a documenta fifteen koncepciójával összhangban. Klímavédelmi és fenntarthatósági projektek is szerepelnek szép számmal, emellett minden eladott jegy árából egy euró fenntarthatósági projektek támogatására megy Indonéziában, valamint Észak-Hessen és Kassel régióban. Szumátrán a pálmaolaj és gumiültetvények ökológiájának javítása a cél, együttműködve a Rumah Budaya Sikukeluang művészkollektívával. A Reinhardswaldi erdőben a HessenForst állami vállalattal közösen egy fákat megtámadó kártevő ellen küzdenek, valamit a viharkárokat szeretnék enyhíteni újratelepítéssel.
Németország egyébként érezhetően spórol az energiával, a legtöbb üzletben inkább szellőztetnek, és nem használják a klímát. Az embereket pedig a 9 eurós havi bérlet bevezetésével arra ösztönzik, hogy inkább a városi tömegközlekedést és a vonatokat használják.

Pin It on Pinterest