ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Magyar rekord külföldi árverésen

Rekordáron kelt el élő Reigl Judit egyik képe a Sotheby’s párizsi fiókjának aukcióján: jutalékkal együtt 412 ezer euróért, közel 129 millió forintért, ami jelentős növekedésnek számít, hiszen az eddigi legmagasabb ár 315 ezer euró volt. Az új rekord nem volt teljesen váratlan, hiszen már tavaly is 100 millió forintért kelt el a Reigl Judit Kitörés című sorozatának egy darabja. Június 7-én a Franciaországban élő magyar festő Robbanás (Éclatement) című sorozatának egyik nagy formátumú, 1955-ös képe – majdnem ötven év elteltével – cserélt gazdát a 2-300 ezer eurós taksánál jóval magasabb összegért. Makláry Kálmán, az MTI-nek adott interjújában elmondta, hogy a korábbi tulajdonos, aki Hantai és Reigl legnagyobb francia gyűjtője volt, a festményt még közvetlenül a művésztől vásárolta meg.

 

Reigl Judit: Kitörés, 1955, olaj, vászon, 200 x 221 cm, a Sotheby's jóvoltából

 

Makláry Kálmán felhívta a figyelmet arra, hogy a mostani rekord a Hantai Simon művei iránti érdeklődéshez hasonló, emelkedő tendenciára mutat azzal a különbséggel, hogy Reigl Judit élő művész, így számítani lehet arra, hogy hamarosan több műve is eurómilliókért fog elkelni. Reigl munkásságát már eddig is nemzetközi érdeklődés övezte, festményei megtalálhatóak a világ vezető művészeti intézményeiben, a MoMA-ban, a Metropoliatan Múzeumban, a Tate Modernben, a Pompidou Központban, illetve Budapesten a Ludwig Kortárs Művészeti Múzeumban, a Nemzeti Galériában vagy a Szépművészeti Múzeumban is, azonban a mostani rekord után Makáry Kálmán arra számít, hogy ez fellendíti a keresletet a művész kisebb munkái, grafikái iránt.

 

Szűcs Attila: Touch 2, a Sotheby's jóvoltából

 

Ugyanezen a napon Londonban a Contemporary East árverésén ugyancsak kalapács alá került Reigl egy festménye további nyolc másik magyar művész munkáival együtt, szintén a Sotheby’s árverésén. Az árverésre bocsátott 10 magyar tételből a várakozásnak megfelelően Reigl Guano-sorozatának egy darabja kelt el a legmagasabb áron, 115 ezer fontért. El Kazovszkij Vénusz kertje IV. című vászna 13 750 fontért ment el, Havadtőy Sámuel munkája 11 875 fontért, Nádler István vásznát pedig 10 ezer fontnál ütötték le. Kepes György egy műve 3750 fontért kelt el, míg Maurer Dóra két alkotása 8125, illetve 5250 fontért talált vevőre. A legnagyobb meglepetést Szűcs Attila Érintés című olajképe okozta, amely szemben az 5-7 ezer fontos taksával végül 16.250 fontért cserélt gazdát.