ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

2015. június 15. | Szélesvászon

Nightfall – Részegh Botond bécsi kiállítása

2_nightfall

 

Június 9. és 26. között a Román Kulturális Intézet Részegh Botond Nightfall című kiállításának ad otthont.

„Miután leszáll az est, a formák eltűnnek és a színek feloldódnak, az éj pedig sötét árnyát a világra teríti – akkor kezdődik a tűz órája. A Nigthfall című ciklusban Részegh Botond az emberi létezést bipoláris szkizofréniaként közelíti meg, mely a művész víziójában a természetes szabadság esélye és önmagunk önkéntes feladása közötti egyensúlyt jelképezi. A létezésnek ez a dichotómiája Részegh Botond munkáiban a választott formák nyelvezetén és a középpontba kerülő strukturális elveken keresztül jelenik meg. A sötét térből lángoló arctalan fejek törnek a felszínre, melyek a fenyegetettség, a félelem, az agresszió, a terror és a cinizmus szimbólumaivá válnak. Kificamodott testrészekkel körülvett koponyák, melyek a sötétbe kódolt mozdulatokként vesznek el, és utoljára emlékeztetnek az áldozat és a tettes fájdalmára.

A művész plasztikai ‘beszédének’ mint egy nyomasztó szabadság megtestesülésének az a célja, hogy kétségbe vonja a semmibe, a sötét zugokba bámuló tekintet kiváltotta érzelmeket, mely sötét zugokban vak szemek sejlenek fel, amint furcsa magányban égnek és könnyeznek.
Művészete, mely a groteszk szürrealizmus éteri emlékezete, és a kifejező művészi technika ismét visszahozza a valóságba a kiszolgáltatottságot és a viszolygást, melyek úgy jelennek meg, mint a párhuzamos létezésből kitépett valós elemek. Ez a valóság névtelennek tűnik, valójában azonban feltételezés: az egykori rab, Mihail Hodorkovszkij életén alapul az a bizonytalanság, mellyel a művész a valósághoz viszonyul, amit nemcsak a fogság ellentéteként értelmez, azaz fizikálisan, hanem metafizikus fogalomként is, mely térben tükröződik és meg van fosztva értékeitől.
Minél sötétebb az éj, annál inkább fénylik a tűz.”
(Anamaria Altmann)

Részegh Botond 1996 és 2oo1 között tanult a Bukaresti Művészeti Egyetem grafika szakán, Mircia Dumitrescu osztályában, 2oo4 és 2oo8 között pedig a Budapesti Művészeti Egyetemen doktorált König Róbert irányítása alatt. Művészként 2oo1-ben debütált a Bukaresti Művészeti Egyetem diplomamunkáiból összeállított tárlattal, egyéni kiállításként pedig a Budapesti Nemzetközi Könyvvásáron. Ezeket 36 egyéni kiállítás követte, melyek közül megemlítjük az Ingeborg Zweymüller Gallery-ben (Baden, Ausztria, 2oo9), a bostoni Northeastern Universityn (Boston, AEÁ, 2o1o), a Léna&Roselli Gallery-ben (Budapest, 2o11), a Joella Gallery-ben (Turku, Finnország, 2o13), a 36o Gallery-ben (Boston, AEÁ, 2o14) és a VOLTANY-Volta Show-ban (New York, AEÁ, 2o14) rendezett kiállításait. További információk Részegh Botondról és a műveiről a http://reszeghbotond.wordpress.com honlapon.