ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Az Art Market Budapest 2021 októberében 11. alkalommal nyitja meg kapuit a közönség előtt. Az eseménynek Közép- és Kelet-Európa vezető kortárs képzőművészeti vásáraként ma már stabil helye van a nemzetközi és európai művészeti naptárban. Ez a pozíció ráadásul az elmúlt időszakban tovább erősödött, részben annak köszönhetően, hogy az elmúlt évben a Covid hatására töredékére olvadt mezőnyben azon kevés nemzetközi művészeti seregszemlék közé tartozott, amelyek fizikailag is megrendezésre kerültek. Másrészt pedig hatékonyan élt a kialakult helyzet adta lehetőségekkel – különös tekintettel a digitális fejlesztés előnyeire és a regionalitás, a regionális együttműködés felértékelődésére.

Art Market Budapest 2021 ╱ Fotó: Herman Fanni

Art Market Budapest 2021 ╱ Fotó: Herman Fanni

„Az Art Market Budapest 2020-ban kifejlesztett virtuális platformja kiválóan egészítette ki a fizikai eseményt, az online jelenlétet azonban nem a személyes élmény pótlására, hanem egyrészt az elmúlt évtized alatt kiépített szakmai közösség együtt tartására, másrészt a tudatos expanzióra, a kiállítói kör és a közönség bővítésére használtuk ki. Ennek és az eseménnyel szembeni bizalomnak köszönhetően az idei évben rendkívüli mértékű volt az Art Market Budapesten való részvételre jelentkező művészeti szereplők száma és területi szórása – fogalmazott Ledényi Attila, az Art Market Budapest igazgatója. „2021-ben így közel harminc országból érkező mintegy 120 kiállító jóvoltából félezer feletti művész több ezer alkotását mutatjuk be a közönségnek, az eddig az Art Market Budapest kiállítói által reprezentált közel 50 ország az idei évben újakkal bővül.”

Ami a regionalitást illeti, az elmúlt időszak egy már korábban kibontakozott tendenciát, a globális eseményekkel szemben a regionális platformok térnyerését erősítette tovább, ami szintén az Art Market Budapest nemzetközi pozíciójának kedvez. Az elmúlt évtizedben egyébként is érezhetővé vált, hogy a műtárgypiaci szereplők, köztük például az intézményi és magángyűjtők a már bevált, mainstream tartalmakkal szemben, vagy azok mellett figyelmüket egyre inkább a feltörekvőnek nevezett piacok és régiók még kevéssé felfedezett művészeti felhozatala felé kezdték fordítani. Az Art Market Budapesten is egyre több olyan látogatóval és vásárlóval találkozunk, aki egyfajta „kincsvadászatra” érkezik.

Ez a trend ráadásul az elmúlt években a kifejezetten a posztkommunista európai országok művészete iránti egyre intenzívebbé váló érdeklődéssel párosul, amely Közép- és Kelet-Európát még inkább segít felhelyezni a világ művészeti térképére. Az így kialakult helyzetben jelentősen felértékelődik az Art Market Budapest mint az a szakmai platform, amely egyfajta művészeti fesztivál formájában, a régió legjelentősebb kortárs képzőművészeti találkozóhelyeként magas szakmai színvonalú tartalommal látja vendégül a kultúrafogyasztókat, ráadásul egy olyan városban, amely turisztikai és kulturális infrastruktúra tekintetében komfortos és vonzó.

Az Art Market Budapest az idei évben témaválasztásával is „ráerősít” ezekre a tendenciákra, hiszen a művészeti seregszemle idén Közép-Európa, kiemelten a Visegrádi Csoport országai művészetét helyezi a figyelem fókuszába. Ennek részeként többek között a kiállítótér középpontjában, hasonlóan a vásár fotóművészeti szekciójaként évekkel ezelőtt létrejött Art Photo Budapesthez, visegrádi „galériaszigeteket” alakítanak ki, az Inside Art elnevezésű konferencia pedig egy teljes napot szentel a visegrádi együttműködés témájának – az Art Market Budapest területén és külső helyszíneken létrejövő programsorozat Visegrad Contemporary néven képzőművészeti fesztivállá szerveződik.

Ledényi Attila ╱ Fotó: Erdei Gábor

Ledényi Attila ╱ Fotó: Erdei Gábor

„Nem véletlen, hogy visegrádi témaválasztásunk azonos a Liszt Ünnep idei tartalmi vezérfonalával. Számunkra több szempontból is magától értetődő volt, hogy az idén októberben induló Liszt Ünneppel partneri kapcsolatba lépjünk, és annak képzőművészeti pilléreként támogassuk a fesztivál sikerét. Értékeink és céljaink azonosak, az egymást erősítő hatás nem kérdéses. A hazai és ideutazó közönség magas színvonalú, nemzetközi művészeti tartalommal való kiszolgálása, Magyarország kiemelkedő művészeti értékeinek nemzetközi kontextusban történő bemutatása, Budapest központi kulturális szerepének és vonzerejének erősítése egyaránt olyan törekvés, amely együttes erőfeszítésként sokkal nagyobb eséllyel vezethet sikerre. Az alkotóművészet és a társművészeti ágak közös fesztivállá szervezése megsokszorozhatja a közös fellépés erejét, a különböző műfajok által megszólított célcsoportok egymástól nem elszigeteltek, erős bennük az affinitás a társművészeti tartalmak irányába” – folytatta az alapító-igazgató.

Egy ilyen színvonalú, intenzitású és nagyságrendű közös kulturális tartalomfejlesztés bázisán a Liszt Ünnep a legvonzóbb európai fesztiválvárosok elitjébe emelheti Budapestet, márpedig ennek turisztikai hatása is rendkívüli, ráadásul kifejezetten a prémium közönségszegmensben. Az új fesztivál hátterében álló MÜPA a magas színvonal garanciája. Részben ezért is kedvező és a közönség számára is komfortos az Art Market Budapest új helyszíne: az idei évben a Bálna Budapest egyedülálló kiállítási tereiben várják a látogatókat. A Duna partján álló ikonikus épület nemcsak a könnyű megközelítés, központi lokáció, a város szövetébe való jó beágyazottság miatt előnyös, hanem architekturális adottságai miatt nemzetközi kommunikációs célokat, az esemény unikális arculatának erősítését is szolgálja.

▬▬▬▬
Bálna Budapest

2021. október 7–10.