ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Végre Sziget!
Két év után újra Sziget Fesztivál

Az 1993 óta töretlen népszerűségnek örvendő, szinte mindig teltházas Sziget Fesztivál a Covid-okozta kétéves kényszerszünet után ismét kitárja kapuit. A nagy visszatérés világsztárokkal, nagy kedvencekkel, az elmaradt szezonok alatt befutott előadókkal és a Szigettől megszokott műfaji sokszínűséggel valósul meg.

Sziget Fesztivál

Sziget Fesztivál

A Sziget Budapest elsőszámú turisztikai attrakciója. A közel 100 országból érkező fesztiválozó a város jó hírét viszi szerte a világban, ami kulturális és turisztikai szempontból is több mint városmarketing: a legmenőbb és legtöbbet emlegetett hazai márka. Budapest abszolút stratégiai partnerként tekint a Szigetre, ezért is döntött úgy a Főváros közgyűlése, hogy újabb 5 + 5 évre ad otthont a fesztiválnak. „Az együttműködés jegyében a Budapest Brand és a Sziget Fesztivál idén közösen hozta létre a Budapest Card Sziget Editiont, hogy az ideérkező vendégek ne csak a fesztiválra, hanem a városba is ellátogassanak, felfedezzék a nevezetességeket és átéljék az egyedülálló Budapest-élményt is.
„Sajnos a járvány mind gazdasági, mind morális értelemben komoly problémákat okozott az egész európai zeneiparnak. Azon belül a magyar cégek – más országokkal ellentétben – nem kaptak igazán hatékony segítséget az államtól, többen kényszerültek elbocsátásokra, illetve sokan ki is vonultak a piacról, elhagyták a pályát. A Sziget számára jelentős anyagi veszteséget okozott a járvány, de törekedtünk arra, hogy amennyire lehetett, a szervező csapatot együtt tartsuk, hogy az újraindulás minél gördülékenyebb legyen”– fogalmazott Kádár Tamás főszervező. Az orosz–ukrán háború kapcsán pedig elmondta: „Minden embernek és nemzetnek joga van megvédeni a szabadságát, a Sziget pedig a története során mindig kiállt a békéért és a szabadságért.” A Szervezőiroda ezért is vett részt az ukrán kezdeményezésre létrejött, 20 európai ország összefogásával megvalósult jótékonysági koncertmaraton, a #StopWar lebonyolításában, illetve a fesztivál ideje alatt a Music Saves Ukraine kampányhoz is csatlakoznak.

2022. augusztus 10–15.

Sziget Fesztivál

A környezetvédelmi elköteleződés is töretlen, a Greener Sziget új elemekkel egészül ki idén. Így például egy ún. „CO2 kompenzációs erdő” kialakításához járulhatnak hozzá azok a látogatók, akik a jegy mellé vásárolnak egy fát is. A vendéglátás is megújul idén, és a minden igényt kialakító blokkokból száműzik a hulladékot képező műanyagot, továbbra is használnak re:poharat, lebomló étkészleteket, és a fókuszt a keletkező hulladék visszagyűjtésére helyezik. A környezetvédelemhez tartozik, hogy a Sziget egy területét, nagyjából a III. kerület szomszédságában húzódó galériaerdő menti részt, az ott lévő védett flóra miatt lezárják a közönség elől, igazodva a főváros és WWF által végrehajtott természetvédelmi területté történt átminősítéshez.
A zenei műfajok kavalkádjában a világsztárok mellett feltörekvő, fiatal tehetségek is lehetőséget kapnak, de a zene mellett idén is változatos kísérőprogramokon vehetnek részt a fesztiválozók. Idén is visszatér például a Love Revolution Special, ahol minden nap tíz percben olyan előadások és rövid felszólalások színesítik az átállásokat, melyek a körülöttünk zajló társadalmi változásokra és az ezzel kapcsolatos kollektív felelősségünkre igyekeznek felhívni a figyelmet. A Sziget vendége lesz például Boyan Slat, a The Ocean Cleanup projekt holland megálmodója, aki 18 éves korában alapította a szervezetet azzal a céllal, hogy az óceánok vizét megtisztítsa a műanyag hulladéktól. Ismét színpadon a Superar gyermekkórus, mely tagjai már 2019-ben is elvarázsolták a közönség szívét. A Sziget által is aktívan támogatott program keretein belül képzett zenészek biztosítanak ingyenes művészeti képzést a fiatalok számára annak érdekében, hogy kulturális, vallási, nyelvi és szocioökonómiai háttértől függetlenül mindenkihez eljuthasson a zene és a zenélés pozitív hatása.

Sziget Fesztivál

A fesztivál utolsó napján a katalán Kamchàtka társulat különleges előadása várja a Szitizeneket. A visszatérő látogatók számára már ismerősen csenghet a társulat neve, hiszen 2018-ban már felbukkantak a Szigeten, akkor kopott bőröndökkel és zárkózott viselkedésükkel igyekeztek felhívni a figyelmet a menekültek helyzetére – azóta sok szempontból változott a világ, azonban a szervezők továbbra is fontosnak tartják a társadalmi érzékenyítést mindazokkal szemben, akik különböző okokból arra kényszerülnek, hogy elhagyják otthonukat és mindent hátrahagyva próbáljanak meg új életet kezdeni.
A nem zenei programok közül kiemelendő a Vietnámi Nemzeti Bábszínház a Water Puppet Show-val, amely tényleg az, amit a címe is sugall: bábelőadás vízen. A vízi bábjáték hozzájárult a hagyományos művészetek gazdagításához, és Vietnám nemzeti kultúrájának egyik büszkesége. A mai napig szigorúan őrzött titok, hogy a bábművészek hogyan mozgatják bábjaikat a víz tetején egy paraván mögül.
A tudatosság, a feltöltődés és a közösségi lét élvezetének tere lesz az idei Everness helyszín, amelynek célja, hogy a látogatóknak utakat mutasson egy önazonosabb, egészségesebb életforma felé. Az Everness színpadon a nappali órákban előadásokkal és kerekasztal-beszélgetésekkel várják az érdeklődőket, este világzenei koncertek, majd éjféltől másnap reggelig chill DJ-k kalauzolják a vendégeket. A Sutra színpadon minden a mozgás körül forog majd, számos jógafajtát és önismereti táncot kipróbálhatnak az ide érkezők, míg a Miraculum közösségi terében a főszerepet az alkotás, a játék és a minőségi együttlét kapja.
Az elmúlt évekhez hasonlóan a Sziget idén is elhoz egy nagyszabású utcaszínház-előadást a látogatók örömére. A Nagy Utcaszínház idei fellépője a Sacude társulat Barcelonából, akik Euforia című előadásukat mutatják be minden este az utolsó nagyszínpados fellépő után. A darab különleges világba repít, ahol a légi akrobaták különleges mozdulatait elektronikus zene és fényshow kíséri.

Sziget Fesztivál

A Cirque du Sziget a megszokott helyén, ha lehet, még több és színesebb programmal vár mindenkit. Az ezer férőhelyes cirkuszi sátorban és a külső szabadtéri helyszíneken koradélutántól késő éjszakáig folyamatosan váltják egymást az izgalmasabbnál izgalmasabb produkciók. A sátorban öt társulat előadása lesz látható minden nap.
A szervezők mindenkinek ajánlják a francia La Burrasca társulat nőkből álló csapatát, akik daruval érkeznek, hogy azon mutassák be élőzenével kísért légi akrobatikára épülő előadásukat. A külső színpadon az argentin EspumA BrumA kristálygömbökkel és más tárgyak átalakításával, illetve a tangó és a humor erejével teremti meg saját világát. A Hand Some Feet finn–ausztrál párosa a zsonglőrködés és a kötéltánc erejével varázsolja el a közönséget. Az olasz–argentin Duo Masawa és az olasz Duo Kaos akrobata kettősei üde színfoltjai az idei programnak, akik humorukkal, bájukkal és ügyességükkel minden korosztály elbűvölnek. Végül, de nem utolsó sorban, több évnyi próbálkozás után a Sziget szervezőinek sikerült elhozni Hishashi Watanabét Japánból, aki akrobatikus zsonglőrködésben egyedülálló előadó, és számos rangos cirkuszfesztivál ünnepelt fellépője.
Magyar fellépők is szerepelnek idén. Mészáros Máté és társulata, akik azonkívül, hogy bemutatják A távolság mechanikája című darabjukat, minden nap interaktív sétára, közös mozgásra és alkotásra invitálnak mindenkit. Ismét jelen lesz a Sleeping Beauty Project által létrehozott Dream Experiment című installáció. Márkus Sándor bábművész interaktív bábinstallációval készül, amely a két év kényszerű bezártság és a fizikai érintkezés lehetőségeinek beszűkülése után a Sziget Fesztiválon debütál és fejezi ki az érintés újbóli lehetősége miatti eufóriánkat. A magyar előadók között megtalálható még a Willany Leó Improvizációs Táncszínház, amelynek fő jellemzője a kísérletezés és a folyamatos megújulás.

Sziget Fesztivál

Sziget Fesztivál

Alja Branc szlovén koreográfus magyar táncosokkal készített előadása a Don’t do, try! a döntési folyamatokban rejlő kihívásokkal foglalkozik. Idén első alkalommal lesz látható a szintén magyar Flying Bodies társulat. A You are the flow című részvételi előadásuk a kortárstánc, a parkour, az urban dance mozgásnyelvek fúziójából született. Ebben az évben két spanyol társulat hoz helyspecifikus előadást. A barcelonai Insectotropics a The Legend of Burning Man című előadása Mohammed Bouazizi, egy tunéziai férfi történetén alapul, aki az Arab Tavasz forradalmának szikrája volt. A másik spanyol alkotó, Angel Durán a Papillon (Pillangó) című látványos táncszólójával érkezik, amelyet az azonos című film ihletett, és amely a menekülésről és a szabadságról szól.
A világhírű olasz koreográfus, Alessandro Sciarroni a számos rangos fesztiválon már bemutatott Save the last dance for me című, a Polka Chinata nevű bolognai tánc lépéseire épülő koreográfiáját hozza el. A fizikalitás, az emberi test teljesítőképességének határait súrolja két másik érdekes előadás is. A francia Un Loup Pour L’homme társulat Cuir című duettje a vonzást és a vonzódást járja körbe, a francia hip-hop táncosból és a portugál kínai rudas akrobatából álló O Ultimo Momento a L’Autre című előadása a két szereplő kapcsolatát követi nyomon két síkon, vízszintesen és horizontálisan.
Idén a női előadókra is nagyobb figyelmet fordít a Sziget színházi programja. Az egyik ilyen előadás a baszk Lasala társulat Fight című koreográfiája, amely az embereknek a szenvedéssel való viszonyáról szól. A másik a februárban a Trafóban nagy sikerrel bemutatott fiatal belga társulat Forces című előadásának egy adaptációja, amely az utóbbi hónapok háborús híreire reflektál.
A Sátor Határok Nélkül programhelyszín 2016 óta van jelen a Sziget Fesztiválon és napjaink történései azt bizonyítják, hogy a helyszín témája ugyanannyira időszerű, mint fél évtizeddel ezelőtt. A sátor programja idén is számos hazai és nemzetközi civil szervezet közreműködésével valósul meg. A helyszín programjai a migráció, az interkulturalitás, az emberi jogok és a kulturális sokszínűség kérdését járják körül.
A Közlekedési Múzeum ebben az évben a magyar ipari formatervezés egyik remekművével, az Ikarus 311-es autóbusszal készül, mely a hazai forgalomban a 70-es évek végéig közlekedtek, így egy igazi időutazást ígér. Az érdeklődők bepillanthatnak a múzeum idén kibővített tartalommal újra megnyílt időszaki kiállításába, ahol legendás mozdonyok, különleges járművek és sok érdekesség látható, valamint, megnézhetik, hogy hogyan fog kinézni az új Közlekedési Múzeum. Az alkotótérben lehetőség lesz az aktív pihenésre, kreatív kikapcsolódásra is.

Sziget Fesztivál

A budapesti Ráth György-villa szecessziós kiállításainak pazar műtárgyaival ismerkedhetnek meg az éjszakai pörgés után nyugalomra és feltöltődésre vágyók az Iparművészeti Múzeum helyszínén a fesztivál minden délutánján. Bizsergető atmoszféra, szellemi táplálék, kijózanító ébredés múlt századi hangulatokkal Bécsből, Párizsból, Londonból s persze Pestről. Másnap, ahogyan azt az #artnouveau elképzelte…
Viszonylagos csendből az interaktív alkotásba – erről szól idén az ArtZone a Szigeten. A látogatókat idén minden fesztiválnapon 12 órától 20 óráig várják ingyenes workshopokkal, interaktív installációkkal és olyan közreműködőkkel, mint Tibor Hargitai (Kanada, Magyarország) képzőművész, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatói, a Start Galéria művészei, KURSZÁN kollázsműhelye, Péli Barna szobrászművész, a Kisképző diákjai, a Leskowsky Hangszergyűjtemény csapata, Parázs Bianka, a Medence Re+Concept táskaműhelye, a Café Analog fotográfusai, a Malom Projekt csapata, a Magyar Nemzeti Galéria, a Kortárs Építészeti Központ, a Popartbox designerei, a KÖZMŰ – Közös Műhely egyes tagjai valamint a Solvae alkotói. Csatlakozva a Sziget Fesztivál legfontosabb értékeihez az ArtZone csapata idén is igyekszik közelebb hozni a látogatókhoz a művészetet, a fenntarthatóságot, a kultúrát; ezekből táplálkozva az alkotás (öröme) segítségével kíván válaszokat adni egyéni és közösségi szinten olyan társadalmi kérdésekre, mint az egyenjogúság vagy a világot lázban tartó klímakatasztrófa.
Candy Chang nemzetközi hírű amerikai designer munkáival arra törekszik, hogy közösségi erővé változtassa az egyéni gondolatokat. A Before I Die című projekt lehetőséget teremt, hogy az egyes emberek megosszák egymással vágyaikat, reményeiket, félelmeiket és történeteiket. Az interaktív, nyitott művészeti projekt minden nap 12 és 22 óra között várja az érdeklődőket. Idén az egész fal a látogatók rendelkezésére áll, hogy kifejezzék, mi az, amire vágynak életük során. A fal a korábbi évek során egy multimédiás projekttel egészült ki, ahol a Szigetlakók 10 másodperces videóüzeneteket is hagyhatnak a vágyaikról, a terveikről, melyeket zárás után egész éjszaka kivetítőkön sugároznak.
Idén új helyre költözik a Civil Sziget a fesztivál területén belül, hogy egy kellemesebb, bensőségesebb környezetben várja a látogatókat. A fesztivál egyik legszínesebb, legérdekesebb színfoltja találkozóhely, ahol a fiatalok az őket leginkább érdeklő témákban – környezetvédelem, emberi és kisebbségi jogok, külföldi tanulás és munkavállalás, drogproblémák, egészséges életmód – kaphatnak információt, szolgáltatást és segítséget, illetve csatlakozhatnak is a szervezetek munkájához.