ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

2018. április 19. | Szélesvászon

XXS-programsorozat a Trafóban

Négy rövid, ámde igen jelentős megmutatkozás várható a Trafó nagytermében, az XXS-programsorozat keretében. Közös jellemzőjük, hogy teret és időt alakítanak át, ámulatba ejtenek és provokálnak, legyen szó cirkuszművészetről, táncról, animációs technikákról, vagy női rituálékról. A Trafó vendégei ezúttal ambiciózus finn, francia, belga és olasz kortárs alkotók lesznek.

 

A programsorozat első darabja Simkó Beatrix és Jenna Jalonen közös koreográfiája Long time no see! címmel lesz látható április 20-án, este 8-kor! A Magyarországon született, ám Németországban élő Beatrix megragadó szakmai, és szellemi találkozása ez a produkció Jennával, aki Finnországban született, és Belgiumban él jelenleg. Ötven perces darabjuk központi témája: szükséges-e a nyelvismeret a kommunikációhoz, ha a testnyelv készlete eleve nagyon gazdag? Hogyan választanak el és kötnek össze minket a társadalmi hasonlóságok és különbözőségek? Hogyan határozható meg a testvériség fogalma? A két fizikumra is nagyon hasonló női karakter – akik mindketten a Duda Éva Társulatban dolgoztak – más kreatív területeken dolgozó alkotókkal, mint például Gryllus Ábris (hang) vagy Vinnai András (szöveg) egy olyan gazdag világot hoz létre, amelyben könnyen megfogalmazható az összetartozás, a nyelvrokonság, vagy akár az európaiság eszméje. A díszlet Dömölky Dániel munkája, a jelmezt pedig a nagyszerű MEI- KAWA jegyzi. Simkó Beatrix honlapja itt található.

A rákövetkező napon, április 21-én, három egymást követő huszonöt perces performansz várja az érdeklődőket, a legkülönfélébb szabadformák jegyében. 19 órakor kezdődik a Humpty dumpty című hang- és mozgásperformansz, amelynek különlegessége, hogy az alkotók hat megafont használnak, illetve a saját testüket, hogy bemutassanak egy egészen intenzív női rituálét. Sir Alice, francia zenész, aki nem mellesleg a Nouvelle Vague zenekar tagja is volt, és az olasz kortárstánc szcéna kimagasló tehetsége, Cristina Kristal Rizzo közös duettje szintén a SOURCE projekt támogatásával jött létre. A zenekar honlapján is érdemes körülnézni, itt pedig a Humpty dumpty trailere érhető el.

20.30-kor MP5 és Teho Teardo lép fel Phantasmagorica című miniprodukciójával. Ebben a nagyon látványos előadásban a hang, a fény és a zene találkozik egy fantáziavilágban, ahol a fekete kapja a főszerepet. Rajzok elevenednek meg a szemünk előtt, különböző animációs technikák segítségével, ami egyszerre félelmetes és igen meglepő is lehet. Erről  többet megtudhatunk a performansz előzeteséből.

Az egyre népszerűbb ír dráma- és forgatókönyvíró, Enda Walsh 2014-es Ballyturk című drámájának – amelynek főszereplője az őrületesen tehetséges Cilian Murphy volt – zenéjét is Teho Teardo jegyzi. A darab zenéi közül például számos elérhető itt.

Teho Teardo többek között Mick Harris, Scott McCloud és Blixa Bargeld zenészekkel dolgozott együtt az elmúlt időszakban. Utóbbi Nick Cave zenekarának, a Nick Cave and The Bad Seedsnek gitáros-vokalistája volt többek között. Teho Teardo Blixával lépett fel legutóbb a Trafóban zsúfolásig telt házban, a Still Smiling lemezük bemutatóján. Most egy kis léptékű kísérletező projektben láthatjuk az olasz MP5 képzőművésszel közös projektben.

Végezetül 21.30-kor Claudio Stellato cirkuszi artista, zsonglőr, táncos, zenész és utcai előadó egy személyben. A remek belga előadóművész már kétszer szerepelt a Trafó Kortárs Művészetek Házában. A multi-tálentum önálló megmutatkozására először 2011-ben került sor a házban A másik címmel. Most a 2 című produkcióban arra fókuszál, hogy hogyan lehet egy-egy teljesen hétköznapi cselekvést, mint például a barkácsolás különböző mozzanatait, művészetté transzformálni. A művészről bővebben itt.

Az előadások az Európai Unió Creative Europe programjának keretében megvalósuló SOURCE projekt részei.