ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

2018. szeptember 19. | Szélesvászon

10+13
A MOME Formatervező Tanszék bútorprogramjának válogatott kiállítása

A Hybridart Management számára évek óta fontos törekvés, hogy bemutatkozási és megmutatkozási lehetőséget adjon fiatal, pályakezdő művészeknek. A mostani kiállítással a MOME formatervező szakos diákjai adnak bepillantást egyetemi munkájukba.

 

A tanszék bútortervezési projektjei minden félévben egy választott tárgy mentén, kreatív ötletbörzeként valósulnak meg. A 2017/18-as tanév első féléve során, a visszatérő, harmadik alkalommal megvalósuló székrehabilitációs projekt keretén belül jelentős számú izgalmas, bemutatásra érdemes designtárgy jött létre. A cél az amortizálódott ülőbútorok újraélesztése – fizikális és eszmei értelemben egyaránt –, valamint a hallgatói képzés spektrumának szélesítése volt. A 10+13 kiállításon azok a tárgyak kerülnek bemutatásra, amelyeket a hallgatók újraterveztek egykori könyvtári székeik fémcső vázszerkezeteinek, illetőleg egy másik széria palástjainak felhasználásával. A feladat része volt az ülés mint funkció átgondolása, kísérletezés a formaalakítással, anyagtársításokkal, technológiákkal, akár kézműves technikákkal. A meglévő vázakon csak műszaki felújításra és minimális geometriai változtatásokra volt lehetőségük. A feladat fókuszában lévő kísérletezés célja az új és a meglévő bútorszerkezet viszonyának meghatározásával, hozzáadott értékkel újraéleszteni az eredeti funkciója kiszolgálására már alkalmatlan termékhulladékot.

 

 

A kiállítást a bemutatott darabok prémium minősége és izgalmas kivitelezése miatt egy, a hagyományostól eltérő tárlaton mutatják be a rendezők, fókuszba helyezve az adott tárgy legkülönlegesebb elemét. A bútorokon kívül a fizikai térben más, figyelmet elterelő névtábla, projektleírás nem szerepel. A hagyományos katalógust egy online verzió váltja fel, mely kiterjesztett valóság segítségével mesél a beolvasott tárgyról a homogén térben a megszokott magyarázó leírások helyett. A kiállított designtárgyakat okostelefonnal vagy tablettel lehet beolvasni, az alkotó diákokról, inspirációról, a tervezés és kivitelezés fázisairól, az átalakulás állomásairól szóló információk a látogatók eszközein jelennek meg videó vagy lapozható fotódokumentáció formájában.

 

Hybridart Space

1052 Budapest, Galamb utca 6.

2018. szeptember 26–30.

megnyitó: szeptember 25., 19 óra