ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Agatha
Fajgerné Dudás Andrea festőművész kiállítással egybekötött performansza a Werk Galériában

2021. október 1-én, a Mellrák Világnapján 19 órától a nemzetközileg is ismert festőművész,FajgernéDudás Andrea Agatha című kiállításának és a művész performanszának ad otthont a Werk Galéria. Az Agatha címet a kiállítás Szent Agatha vagy Szent Ágota nyomán kapta, aki mártírhalált halt, mert nem volt hajlandó mást szeretni Istenen kívül; ezért kínozták és levágták a melleit is. A mellrákban szenvedő nők védőszentje.
Fajgerné Dudás Andrea: Galaktotrophusza ╱ 2017 ╱ olaj, vászon ╱ 80×80 cm
Fajgerné valódi 21. századi művész. A korszellemnek megfelelően lerombolja a régi képmutató, idejétmúlt rendszereket, hogy helyet teremtsen az újnak, a másnak, az igazinak. Mintha teljes létezése művészetének szolgálatában állna, folyton jár az agya anyaként, feleségként, dolgozó nőként is egyfajta folyamatos performansz a létezése.

Festészetének központi témája a saját, amúgy túlsúlyos teste. Már ezzel önmagában is cáfolja a média által teremtett képmutató normatív testképet. Frusztráció és bűntudat nélkül vállalja, mi több, hangsúlyozza túlméretezett idomait, tudatos szabálysértő, egyik nagy feltűnést keltő rebellis gesztusa saját hájtömegének művészi feldolgozása volt.

A Werk Galériában rendezett AGATHA kiállításának története is felettébb beszédes.

A kiállítás képi anyagát a Werk helyszíne inspirálta. A képeket létrehozó asszociációs láncolatban ott van az orvosi szekrény, a csipketerítők, a hely sárga és a fekete dizájnja. A sárgára nézve a művész korábbi mell- citromjaira asszociált, a csipketerítők pedig a fehérneműt idézték meg benne. És persze bejött a szilva is, ami a Zöld Paradicsom és az alma (Common Jam) mellett régóta foglalkoztatja. Kertjében van egy szilvafa, aminek a termését minden évben leszedi és elteszi. Anyósától tanulta a sült szilvalekvár készítését, amihez semmi sem kell, csak szilva és sütő. S akkor a képbe bejött a Bükki füvesember, aki szerint a szilvalekvár mellre való kenése gyógyítja a mellrákot. De csak a sütött lekvár, ami szintén fontos szerephez jut a vernisszázson.

A kiállítás megnyitója nem véletlenül került október elsejére. Ez a mellrák elleni küzdelem nemzetközi világnapja!

▬▬▬▬

A kiállítás megnyitóján Ujj Zsuzsi énekel, Darvas Kristóf tangóharmónikázik.

Időpont: 2021. október 1. 19 óra

Helyszín: 13. ker. Csanády u. 11.