ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

ESTERHÁZY ART AWARD 2023
Pályázati Felhívás

Ismét lehet jelentkezni az Esterházy Art Awardra. A kiállítással egybekötött díjátadó 2023. december 14-én lesz Budapesten, a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeumban. A pályázat kiírója az Esterházy Privatstiftung.

Pályázni online úton 2023. június 4-ig lehetséges. A beérkezett pályázatokból a nemzetközi zsűri előreláthatóan 20 pályázót jelöl a díjra, akiknek 2023. december 15-től 2024. március 3-ig kiállítása nyílik a Ludwig Múzeum –Kortárs Művészeti Múzeumban.

Közép-európai történelmének köszönhetően az Esterházy Privatstiftung kötelességének tekinti, hogy kulturális összekötő szerepet töltsön be Kelet és Nyugat, múlt és jelen között. Ennek megfelelően az Esterházy Art Award célja a nemzetközi párbeszéd támogatása. A 2009-ben megalapított és nyertesenként ötezer euróval járó, a fiatal kortárs képzőművészetet népszerűsítő díjat kétévente, minimum kettő, maximum három 45 év alatti magyar képzőművésznek ítéli oda a független, nemzetközi szakmai zsűri. A pályázaton festészettel és festészettel határos technikákkal, valamint ezekkel a technikákkal operáló térinstallációkkal lehet indulni. A kiállításra rendelkezésre álló múzeumi terek lehetővé teszik a nagyobb méretű, illetve installációs művek befogadását is, ezeknek a pályaműveknek a benyújtásánál az első körben terveket, illetve vázlatokat is elfogadnak. A beküldött pályázatokból a független, nemzetközi szakmai zsűri előreláthatóan 20 pályázót jelöl a díjra. 2023. december 15-től a zsűri által beválasztott pályaművekből kiállítás nyílik a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeumban Short List 2023 – Esterházy Art Award Magyarország címmel.
A kiírást ezen a linken lehet elérni, pályázni pedig ezen a linken lehet.

Zsűritagok: Fabényi Julia, a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum főigazgatója, Ulrike Groos, a Kunstmuseum Stuttgart igazgatója, t.k. a Camille Graeser Alapítvány Zürich kuratóriumi tagja, a müncheni QUIVID Művészeti és Építészeti Bizottság tagja, Barbara Horvath kurátor, művészettörténész, a Kunstverein Eisenstadt művészeti vezetője, Ottrubay István, a díj alapítója, az Esterházy Privatstiftung vezérigazgatója, Rieder Gábor művészettörténész, kurátor, szerkesztő, Szegedy-Maszák Zsuzsanna művészettörténész, kurátor, a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtár főmuzeológusa, az Indiana University vendégprofesszora, Vitus Weh kiállításszervező, kurátor, kutató (kultúra tudományok), az Esterházy Privatstiftung művészeti tanácsadója. Az Esterházy Art Award nyertesét az ünnepélyes díjátadón, 2023. december 14-én hirdetik ki. A díjátadóval egyidejűleg a zsűri által összeállított anyagból kiállítás nyílik Budapesten a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeumban.