ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Fiatal magyar tervező innovációja aratott sikert a Dubai Design Héten

Magyarország is meghívást kapott az idén első alkalommal megrendezett hatnapos nemzetközi design fesztiválra, a Dubaj Design Hétre (Dubai Design Week). Hazánkat a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) másodéves mesterszakos hallgatója, Szirmay Zsanett egyedülálló zenei kísérletével, a Soundweavinggel képviselte.

 

soundweavin1

 

Az október 26. és 31. között lezajlott Dubai Design Hét a világ minden tájáról érkező, a legújabb trendeket képviselő designerek munkáit vonultatta fel. A közel egy hetes rendezvény a kiállítások mellett számos szakmai programmal, kerekasztal beszélgetésekkel, performanszokkal és workshopokkal is szolgált. A Dubai Design Hét hat (Peking, Helsinki, Isztambul, Melbourne, Mexikóváros és San Fransisco) világszínvonalú design héttel együttműködve több száz feltörekvő fiatal tervezőnek nyújtott bemutatkozási lehetőséget a nemzetközi közönség és a szakma előtt egy olyan különleges helyszínen, mint a Dubai Design Negyed. A D3 néven is ismert kreatív ipari centrum jelenleg a térség leggyorsabban fejlődő negyede, amely kiemelten támogatja a kultúra, a művészet és a design szcéna fejlődését. A negyed a tervek szerint 2017-re közel 10.000 négyzetméterével a régió kulturális centrumává válik.

 

soundweaving2

 

Szirmay Zsanett hazánkban és a Bécsi Design Héten már bemutatkozott projektje, a Soundweaving egy műfaji korlátokat áttörő zenei – képzőművészeti kísérlet. Az eredetileg a MOME-n, féléves feladatként született koncepció egy ismert folklór-anyag, a magyar népi kultúra nagy hagyományú hímzései, és egy különleges technológiai eljárás, a lyukkártyás zengőfésűs zenelejátszó, különleges párosításából született. A MOME MA textil szakján végzett Szirmay Zsanett a tradicionális magyar hímzésmotívumokat lézervágott textilekre írta át, amelyek ezt követően a zenedoboz szalagjaiként szolgálnak. A keresztszemes minták így alakulnak dallammá. A különleges zenegép „közel-keleti kiadása” a Soundweaving – Middle East Edition ugyanazon elv alapján működik, mint az eredeti szerkezet, az itt használt lyukkártyák azonban ezúttal nem magyar hímzésmotívumok alapján képeznek dallamot, hanem a hagyományos afgán csomózott szőnyegek mintázatát alakítják zenévé.

A több mint 135 éves múltra visszatekintő Moholy-Nagy Művészeti Egyetem a magyar designkultúra, kreatív ipar és kultúra megkerülhetetlen része. A MOME-n folyó interdiszciplináris, integrált szemléletű, a tervezést és a kutatást előtérbe helyező oktatás szellemi műhelyként működik, amely megteremti a lehetőségét az olyan kísérletező projektek megvalósulására, mint Szirmay Zsanett Soundweaving című munkája.

 

soundweaving3

 

A nemzetközi projekt a magyar Hybridart Managment és a dubaji Tashkeel független kortársművészeti szervezet együttműködésében született meg. A Hybridart elismert szereplője a nemzetközi művészeti és design szcénának. Fő célkitűzése, hogy egyre szélesebb körben ismertté és népszerűvé tegye a magyar és külföldi képzőművészetet és designt, ennek jegyében születhetett meg a Soundweaving – Middle East Edition. A szervezet már évek óta meghatározó szerepet tölt be az arab térség design és képzőművészeti szférájában, a Design Terminállal együttműködve Kelet-Európa egyetlen kiállítójaként 2014-ben és 2015-ben is részt vett az arab térség legrangosabb rendezvényén, a Design Days Dubai vásáron, idén először pedig egyetlen magyar kiállítóként vehetett részt a Dubai Design Héten.

Pin It on Pinterest