ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Folded / Unfolded
Az MNB gyűjteményének koreai exkurzusa

2022. augusztus 27. és október 15. között látogatható a Sungkok Művészeti Múzeumban az első magyar absztrakt művészetet bemutató kiállítás Koreában. A Folded – Unfolded. Abstract painting by Hungarian artists in the 1960–1970s tizenöt meghatározó magyar művész munkáit hozza egymással összefüggésbe, akiknek munkássága a leghangsúlyosabbak között volt a vasfüggönyön túli 60-as, 70-es és 80-as évek absztrakt művészetében. A kiállítás célja, hogy fókuszba helyezze a II. világháború utáni magyar művészetet, mely az adott időszak politikai szemléletmódja miatt figyelem nélkül maradt. A tárlat az MNB-Ingatlan Kft., a Magyar Nemzeti Bank leányvállalatának folyamatosan bővülő és körültekintően kurált gyűjteményéből válogat, melynek gondozásáért a bank művészeti divíziója, az MNB Arts & Culture felel Hamvai Kinga divízióvezető stratégiája alapján.

Gellér B. István: Cím nélkül ╱ 1972 k. ╱ akril vászon ╱ 80×30 cm ╱ Fotó az MNB Arts & Culture jóvoltából

Molnár Vera: A kör négyszögesítése ╱ 1962–1964 ╱ olaj, vászon ╱ 110×110 cm ╱ Fotó az MNB Arts & Culture jóvoltából

„A Folded – Unfolded című tárlat elismert, valamint még felfedezésre váró magyar művészek kimagasló munkáit helyezi a középpontba, miközben szélesebb történelmi és politikai kontextust biztosít a műtárgyak értelmezéséhez” – nyilatkozta Petrányi Zsolt, a kiállítás társkurátora és a Magyar Nemzeti Galéria Jelenkori Gyűjteményének főmuzeológusa, gyűjteményvezetője. „A tárlat olyan művészeti tradícióból építkezik, mely nagyon különbözik a koreaitól, mégis a látogatók párhuzamokat találhatnak a helyi absztrakt irányzatokkal.”
„A kiállítás címe az ismeretlen felfedezésére biztat” – mondta Sungah Serena Choo a s koreai társkurátor. „Arra invitáljuk a látogatókat, hogy megismerjék a magyar absztrakt festészet történetének néhány szereplőjét, miközben mélyebben beleláthatnak az absztrakció szerepébe és kilátásaiba a politikai bizonytalanság évtizedei alatt.”
A kiállításon szereplő művészek egy része Magyarországon dolgozott, illetve közülük néhány Franciaországban, Németországban vagy más európai országokban keresett politikai menedéket a II. világháború után.

A kiállítók: Fajó János, Ficzek Ferenc, Gáyor Tibor, Gellér B. István, Hantaï Simon, Hencze Tamás, Ilona Keserü Ilona, Konok Tamás, Korniss Dezső, Lantos Ferenc, Major Kamill, Maurer Dóra, Molnár Vera, Reigl Judit és Szilvitzky Margit.

▬▬▬▬
Sungkok Művészeti Múzeum
42 KyoungHeeGoong-gil, Jongno-gu, Szöul
Nyitvatartás: kedd – vasárnap, 10–18:00
Bővebb információ a kiállításról: www.sungkokmuseum.org