ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Siklódi Zsolt kurátor váratlan, tragikus távozása fájdalmas és szükségszerű újragondolásra késztette a Székelyföldi Grafikai Biennálé szervezőit. Siklódi Zsolt oly sokszor emlékeztetett arra, hogy „a Székelyföldi Grafikai Biennálé célkitűzése: egymás mellé helyezni a lokálist az univerzálissal, és ezen keresztül megkeresni, meghatározni a térségben, de a világ más tájain is megszülető grafikai törekvések helyét a globális trendekben”.

Az idei biennálé alapkoncepcióját ezen meghatározó gondolatok köré építették fel a szervezők, köztük Erőss Istvánnal aki továbbra is a rendezvény egyik fő szakmai motorjának tekinthető. „Az elmúlt évtized tapasztalatai azt mutatják, hogy a pixel alapú kép és a hagyományos grafika viszonya sokkal összetettebb kérdéseket vet fel, mint az az első megközelítésre tűnt. Egy jótékony, megtermékenyítő átjárás figyelhető meg a digitális és az analóg világ között, mely kibővítette a grafikai kép kifejezésbeli lehetőségeit, új horizontot nyitva meg a grafikai képalkotás terén. A 2018-as G5 Biennálé ezen kölcsönhatások bemutatásához szeretne lehetőséget biztosítani.” Mindezek fényében kívánja végezni tevékenységét az új kurátor, Ferencz S. Apor csíkszeredai képzőművész is.

Az 5. Székelyföldi Grafikai Biennálé pályázati kiírása már nyilvános, a hazai és nemzetközi grafikusművészek 2018. március 30-ig, déli 12 óráig jelentkezhetnek. A nevezés kizárólag a webes felületen, az online űrlapon keresztül lehetséges a www.grafikaiszemle.ro honlapon. Az alkotások digitális reprodukcióját online, a nevezési űrlapon keresztül lehet feltölteni az oldalon kért adatokkal együtt. A zsűrizés első körben ezek alapján történik majd, a második fordulóba válogatott művek bekerülnek a grafikai szemle katalógusába, és a kiállítás részét képezik majd.

A biennálé zsűrijét nemzetközi szinten elismert művészettörténészek és képzőművészek alkotják: Dr. Cristian Aurel Opriș a Kolozsvári Művészeti Egyetem tanára (RO), Dr. Erőss István az egri Eszterházi Károly Egyetem Vizuális Művészeti Intézetének tanszék vezetője (HU), Liu Chun-Lan a Tajvani Nemzeti Művészeti Egyetem tanára (TW), Dr. Anca Boeriu a Bukaresti Nemzeti Művészeti Egyetem tanára (RO), Vécsi Nagy Zoltán művészettörténész az EMŰK vezetője (RO), Kónya Ábel a debreceni MODEM vezető kurátora (HU) és Ferencz S. Apor képzőművész (RO). A zsűri négy díjat oszt ki a legszínvonalasabb munkák alkotói között: a biennálé fődíját, amely 2000 euró, valamint három 1000 eurós jutalmat: a Nagy Imre-díjat, a Plugor Sándor-díjat és a Nagy Pál-díjat.

Az idei biennálé megnyitójára, valamint a díjátadó ünnepségére 2018. október 13-án kerül sor a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központban. A rendezvény keretében megnyitják Siklódi Zsolt és Kamil Kucurek (az előző szemle nyertese) kiállítását a Lábas Házban, illetve a Magmában.