ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

2015. február 2. | Szélesvászon

Játékterek a LUMÚ-ban

Deák Csillag – Kölüs Lajos

A Ludwig Múzeumban 2015. január 15-én a kolozsvári Ciprian Mureşan Egzisztenciátokat szerződés szavatolja című időszaki kiállításának sajtóreggelijén Fabényi Júlia, a Ludwig Múzeum igazgatója beszámolt a múzeum 2014. évi sikeres esztendejéről, a megvalósult kiállításokról, és bemutatta a megjelentetett kiadványokat, albumokat (Hantai Simon, Reigl Judit, Tolvaly Ernő stb.).

A résztvevők egyúttal tájékoztatást kaptak a 2015. évi kiállítási programokról és betekintést nyerhettek a kapcsolódó eseményekbe. Január 30-án nyílik Jasmina Cibic szlovén művész Spielraum – The Nation Loves It című projektje. Az 55. Velencei Biennálén bemutatott két filmjén alapuló videók és nagyméretű nyomatokból felépülő multimédiás installációja lesz látható. Márciusban nyílik ///////////fur//// no pain no game című két médiaművész – Volker Morawe és Tilman Reiff – provokatív és interaktív kiállítása, amelyben intenzív ember-gép-ember találkozás valósul meg. A következő kiállítás áprilisban Zsigmond Vilmos fotói és filmjei címmel kerül megrendezésre. A nagyközönség többek között megtekintheti a világhírű Oscar díjas operatőr eddig még be nem mutatott fényképeit, mintegy 150 fotót, amelyek 1940-től napjainkig terjedően reprezentálják alkotói tevékenységét. Május végén Orosz és ex-szovjet művek a Ludwig Múzeum gyűjteményében címmel az alapító Ludwig házaspár egyedülálló saját gyűjteményének ilyen összefüggésben soha be nem mutatott alkotásait tekinthetjük meg, Ezt követi júliusban a Szentpétervári neo-akademizmus című kiállítás, amely áttekintést ad az orosz művészet ezen irányzatáról. Októberben a Ludwig Goes Pop című kiállítás nyílik, amely párhuzamosan mutatja be a pop art nyugati és kelet-európai tendenciáit.

2015. első kiállításának megnyitójára Ciprian Mureşan Egzisztenciátokat szerződés szavatolja címmel január 15-én 18.00 órai kezdettel került sor. A kiállítást Constantin Iordachi, történész, a budapesti Közép-európai Egyetem docense, nyitotta meg. A Múzeum első ízben rendez egyéni kiállítást Budapesten Ciprian Mureşannak, aki a Kelet-Európa rendszerváltás utáni művészgenerációhoz tartozik.

Alkotásain keresztül bepillantást nyerhetünk a kommunizmus és posztkommunizmus világába, a történelmi, társadalmi, képzőművészeti, irodalmi referenciák új összefüggésbe helyezésével. Mureşan eljátszik azzal a gondolattal, hogy a communism never happened. Ez a történelmet zárójelbe tevő gondolkodás teszi számára lehetővé, hogy például a kommunizmus ideje alatt készült szobrok talapzata alá könyvet rakjon, nem dönti le, csak kibillenti egyensúlyából ezeket, vagy iratmegsemmisítőben másolatként bedarált könyv papírcsíkjait szemétkosárba tegye, felfüggesztve ezzel a könyv olvashaóságát. A kultúra folytonosságának megszakadására és az emlékezet újraírására hívja fel műveivel a figyelmünket.

A sajtótájékoztató után Ciprian Mureşan tárlatvezetést tartott a sajtó képviselőinek, beszélt a művek születésének körülményeiről, feltárva a kiállítás darabjai (videók, installációk, grafikák, fotók) közötti összefüggéseket.

2015. január 15-étől a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum keretein belül működik a Velencei Biennále Magyar Irodája. A 25 éves intézmény felkészült szakembereivel és nemzetközi kapcsolatrendszerével kiemelkedő szakmai és elméleti hátteret biztosít az 56. Nemzetközi Képzőművészeti Biennále magyar részvétele koordinálásáért felelős Balatoni Mónika nemzeti biztos által vezetett irodának. A 2015. május 9-e és november 22-e között zajló Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennálén a kilenctagú szakmai zsűri döntése alapján German Kinga kurátor és Cseke Szilárd képzőművész: Fenntartható identitás című projektje képviseli Magyarországot.