ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

„A Kolorádó képes arra, hogy művészetre érzékeny közönséget neveljen” – mondta Hód Adrienn, a HODWORKS kortárstánctársulat alapítója a tavalyi kolorádós fellépésük után. Az egyre növekvő kisfesztivál kezdetek óta nagy hangsúlyt fektet a zenén túli műfajok, a színház, a tánc és a vizuális művészetek bemutatására abban a reményben, hogy a fiatal közönség a fesztiválozástól felszabadult állapotban fokozottan nyitottá válik e területek megismerésre. Könnyebb becsalni egy avatatlan nézőt a Csűr-színpadra kortárstáncot nézni, mint meggyőzni arról, hogy jegyet váltson egy soha nem látott műfajra. A tapasztalatok pedig azt mutatják, hogy egy kolorádós előadás élménye elvezeti a befogadókat akár a trafós bérlet kiváltásához is.

Kolorádó ╱ Csűr stage ╱ performansz

A sokszínűség és a szabadság alapelvei jellemzik a nagykovácsi cserkészparkban megrendezett fesztivál színházi és táncprogramjait. Körülhatároló falak és hagyományos színházterek is elősegítik a szabadság érzetének kibontakozását. A darabok kiválasztásakor ennek megfelelően a legfontosabb szempont az, hogy ebben az egyedi, természeti közegben is meg tudjanak szólalni ezek az előadások. A Táp Színház Utazás Faremidóba című darabját is ez az aspektus teszi különlegessé. A Táp provokáló előadásai a közönséget hozzák kiélezett helyzetbe. Közönségriogató performanszaik a környezetvédelemről, az emberek környezet- és önpusztításáról szólnak. Idén is eljönnek Kolorádóba, hogy a sötétség leple alatt két estén keresztül megtöltsék az erdőt. A Karinthy-novella ihlette, különböző állomásokra bontott, képzőművészeti látványelemekkel ötvözött előadás 50 fős stábbal működik. A háromórás előadást először a Szatyor bárban, majd a MANYI Kulturális Műhelyben mutatták be, jelenetei a pincétől az emeletig minden zegzugot megtöltöttek.

A Táp Színház először lesz kint a fesztiválon, mint ahogy a free SzFE is. A II. évfolyamos fizikai osztály retrospektív kavalkádjával kísérletet tesz a forradalmi szellem megidézésére. Éljen a szabadság! A színházi élmények frontján egyedüli visszatérő vendég a Tünet Együttes lesz, akik tavaly próbálták ki először az Erdei Iskola színpadát, idén pedig a Csűrbe hozzák Trolletetés című előadásukat, hogy felderítsék, vannak-e a szabadságnak feszegethető határai.

Kolorádóban minden évben számtalan táncos és koreográfus mesél mozdulataikon keresztül a kíváncsi nézőknek. A kortárstáncosok közül mindenki első kolorádózó, legalábbis az előadói oldalon. Ezen a területen elkerülhetetlen, hogy új tapasztalatokkal gazdagodjunk: nincs két egyforma mozdulat vagy két egyformán mozgó ember.
Juhász Adél László Károlyné című alkotása a mindenkori „-nék”-nek állít emléket, azoknak az asszonyoknak, akik még halálos ágyukon is régvolt férjeik kiegészítői maradtak. A darabhoz tartozó zenét Csernovszky Márton írta. A fiatal experimentális zenész otthonosan mozog színházi körökben. A fesztiválon Farkas D. Gergő Deep Fake című ideológia ütköztetőként funkcionáló darabjához is ő szerezte a zenét. Pataky Klári társulatának Kivonatok című előadása az LMBTQ-identitást fókuszba helyező Deep Fake párja vagy ellendarabja is lehetne. Pataky előadásában a női-férfi párkapcsolati viszonyokon túlmenően egyetemes emberi helyzetek és kapcsolatok elevenednek meg.

Aki a könnyed szórakozást részesíti előnyben, az se kerülje el ezeket az előadásokat, hiszen a Kolorádó az új iránti nyitottságról szól. Ezt az elvet képviseli Kozma Johanna balettművész előadása, Az Ego halála mögött is. Kozma Johanna a Miskolci Balett tagja. A diverzitás jegyében a fesztivál igyekszik minden évben új előadókat bevonni, fiatal tehetségeknek teret adni és új műfajokat megismertetni a közönséggel. Kiemelt cél így az is, hogy a fesztivál ne csak a budapesti szcénában már ismert előadókkal dolgozzon. A műfajok közötti kísérletezés ékes példája Szász Zsófia és Bitó Katalin Átmenetek című előadása, mely a néptánc műfaját, a jelen és a múlt elvont síkon történő találkozását vizsgálja.
A megrázóan katartikus befogadói élményeket izgalmas interakciókkal „öblíthetjük le” Kolorádó-szerte. Különböző látogatói programok várnak mindenkit a sátrak árnyékában, ahol a fesztiválozó is aktív résztvevője és formálója lehet az eseményeknek. Az egyes helyszínek között az erdei utakat sosem látott, fantasztikus installációk színesítik majd, hiszen a fesztivál minden eddiginél nagyobb hangsúlyt fektet arra, hogy támogassa a fiatal művészek szárnypróbálgatásait és a lehető legvarázslatosabb közeget teremtse meg a mintegy 6000 fős közösségnek.

▬▬▬▬

A Kolorádó fesztivál kortárstánc előadásai a Nemzeti Kulturális Alap Imre Zoltán Programjának támogatásában valósultak meg.

További információ, jegyek és bérletek a kolorado.hu weboldalon. Vasárnapig (05. 08.) elővételes áron lehet beszerezni a fesztiválbérleteket. Hétfőtől pedig érkeznek a napijegyek is.