ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Pályázati felhívás
A lebegő világ képe – Az ukijo-e hatás

A Duna Múzeum – Európai Közép Galéria a japán–magyar diplomáciai kapcsolatok fennállásának 150. évfordulója alkalmából nyílt pályázatot hirdet képzőművészek számára, amelynek témája:

A lebegő világ képe

Az ukijo-e hatás

Az ukijo-e XVII. és XIX. század között felvirágzó japán művészeti stílus, a kifejezés jelentése: a lebegő világ képe”. Mesterei fametszeteket és festményeket készítettek különböző témákban, megörökítve a női szépséget, a kabukiszínészeket és a szumóbirkózókat, történelmi eseményeket, regéket, tájakat és más helyszíneket, az állat- és növényvilágot, erotikát. A világ mulandóságát akarták megragadni abban a formában, amely csupán egyetlen pillanatra mutatja meg magát. A fametszeteket nem gépi, hanem kézi technikával nyomtatták, így csodálatos színekben, utánozhatatlan színátmenetekben pompáztak az alkotások. Az ukijo-e stílus az európai művészetekre is hatást gyakorolt. A XIX. századtól a „japonizmus” kiemelkedő irányzattá vált, ahogy ez az impresszionista Edgar Degas, Édouard Manet és Claude Monet, a posztimpresszionisták, mint Vincent van Gogh, valamint a szecesszió művészei, így Henri de Toulouse-Lautrec alkotásaiban is megfigyelhető. Az ukijo-e „lebegő világa” tökéletesen harmonizál az impresszionizmus filozófiájával. 

 

Takiyasha: A boszorkány és a csontváz (három tábla)

 

Olyan kortárs műalkotásokat várunk, amelyek szellemiségükben tükrözik a japán ukijo-e stílust. A pályázatokat festészet (olaj, tempera, gouache és akril technikákkal készített alkotások), valamint egy összevont, a grafikák (sokszorosított és egyedi grafika – akvarell, pasztell, szabadkézi rajz és fotóalapú képzőművészeti technikák; digitális grafika, videó), installáció, kisplasztika és bármilyen képzőművészeti alkotás számára fenntartott kategóriában várjuk. Az alkotások mérete maximum 150×150 cm lehet. Egy sorozat egy alkotásnak minősül, és legfeljebb 3 műből állhat. (A zsűri fenntartja a sorozatok megbontásának jogát.)

 

Sóno Dzsuku, egyike Utagava Hirosige Tókaidó ötvenhárom postaállomása című sorozatának

 

A pályázat célja: a japán kultúra népszerűsítése, a japán–magyar kapcsolatok ápolása. A pályázaton minden 18. életévét betöltött alkotó indulhat, aki a megadott témában, a feltételeknek megfelelően készíti el pályaművét. Pályázni 2018. december 14-től lehet a www.ukiyo-e.hu oldalon található online jelentkezési lap kitöltésével. A pályázatokat először digitális formában várjuk az ukiyoe2019@gmail.com e-mail-címre 2019. május 1-jéig. A beérkezett művekből a zsűri kiválasztja a kiállításon megjelenő alkotásokat, a galéria pedig 2019. május 11-ig értesíti az érintett pályázókat. A pályaművekből katalógus készül, és a Duna Múzeum az alkotásokból időszaki kiállítást rendez.

A pályázat leadási határideje: 2019. május 1.

Fő támogató a Magyar Suzuki Zrt.

 

Díjazás:

  1. díj 1 000 000 Ft
  2. díj 600 000 Ft
  3. díj 400 000 Ft

 

Nevezési díj: az első kép esetében pályázónként 3000 Ft. A további képek nevezése egyenként 1500 Ft. A nevezési díjat az online jelentkezési lap kitöltésével egyidejűleg várjuk a következő számlaszámra: Duna Múzeum Baráti Egyesület, 10403648-50526683-71891003 (K&H Bank). A nevezési díjat nem áll módunkban visszatéríteni abban az esetben sem, ha a zsűri a pályázó egyetlen munkáját sem válogatja be. Kérjük, számlaigényét jelezze a regisztrációs lapon a számlázási név és cím, valamint az adószám pontos megadásával. A számlát a tárgyhónap végén postázzuk.

A zsűri tagjai:

Bencsik Barnabás művészettörténész, kurátor, az ACAX – Nemzetközi Kortárs Képzőművészeti Iroda vezetője

Brassai Gabriella festőművész, Duna Múzeum – Európai Közép Galéria

Dénes Mirjam művészettörténész, a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum japán gyűjteményének kurátora

 

További információ: Etter Viktória kommunikációs referens – Duna Múzeum

Telefon: +36 20 9144 644

E-mail: etter.viktoria@dunamuzeum.hu

Cím: Duna Múzeum – Európai Közép Galéria, 2500 Esztergom, Kölcsey u. 2.

Pin It on Pinterest