ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Sorella története
Emlékezz rám!

A 79. Velencei Filmfesztivál Immersive szekciójának versenyprogramjában került sor az ausztrál–svéd–magyar koprodukcióban készült, Sorella’s Story (Sorella türténete) című kisfilm világpremierjére, melynek rendezője Hegedüs Péter. A technikai megoldásaiban újszerű kisfilm elkészítését egy, az 1941 decemberében Lettországban titokban exponált fekete-fehér fotó inspirálta.

Hegedüs Péter: Sorella története ╱ kisfilm ╱ 2022 ╱ ausztrál–svéd–magyar koprodukció

Hegedüs Péter: Sorella története ╱ kisfilm ╱ 2022 ╱ ausztrál–svéd–magyar koprodukció

A film a 10 éves Sorella tragikus, utolsó útját követi végig, amely a Balti-tenger partjához vezet, ahol közel 4000 zsidót, főként nőket és gyerekeket gyilkoltak meg kegyetlenül a nácik.

A 360 fokban látó, így a környezetében mindent felvevő kamera segítségével forgatott filmet a nézők rendhagyó módon nem a filmvásznon nézhetik meg, hanem VR-headsetek szemükhöz illesztésével kerülnek a virtuális valóság felségterületére. Ez a mozgókép-mozgóvilág, amit a VR-headset segítégével látunk, elementáris hatást ér el, általa a film és a valóság különös határmezsgyéjén találjuk magunkat. Zavarba ejtően ,,jelen vagyunk” a körülöttünk kibontakozó tragikus események szövetében, mintegy belekerülünk a filmbe, illetve a virtuális valóságba, amit ijesztően jelenidejű realitásként érzékelünk. Mintha személyesen akkor és ott lennénk, mintha velünk történne, amit látunk, hallunk, érzékelünk.

360 fokban, magunk körül, minden eseményt láthatunk és mindent hallunk. Rajtunk áll, hogy merre fordítjuk a tekintetünket. Egyikei vagyunk a tragikus sorsú szereplőknek, és bármerre nézünk a rőt, havas tájban, azt láthatjuk, ami az időből kimetszett 15 perc alatt a filmben (a virtuális valóságban) megtörténik. Megalázott fiatal lányokat, gyerekeket és asszonyokat terelnek a fegyveres nácik tragikus végzetük felé. Részei vagyunk a szörnyű történéseknek, és több mint zavarba ejtő érzést kelt bennünk, nézőkben.

Hegedüs Péter: Sorella története ╱ kisfilm ╱ 2022 ╱ ausztrál–svéd–magyar koprodukció ╱ a film plakátja

Hegedüs Péter: Sorella története ╱ kisfilm ╱ 2022 ╱ ausztrál–svéd–magyar koprodukció ╱ a film plakátja

Hegedüs Péter

1976-ban született Budapesten. 1991-ben édesanyjával és két testvérével kivándoroltak Ausztráliába. 1998-ban szerzett rendezői diplomát a Brisbane-i Egyetemen. Már az egyetemi évek alatt és azóta is főként dokumentumfilmeket és rövidfilmeket rendez. Több művét, vezető nagy filmfesztiválok mutatták be, és gyakran díjazták is azokat. Az Örökség: Egy halász története / Inheritance: A Fisherman’s Story című dokumentumfilmje, az Oscar díj shortlist-en szerepelt. Hegedüs Péter professzor valamint kutatási és fejlesztési igazgatóhelyettes a Griffith Film Egyetemen Brisbane-ben.

Hegedüs Péter ezidáig három filmjét koprodukcióban készítette MUHI ANDRÁS producerrel. Ezek a My America (2011), a LILI (2020) és az idei Sorella története. Jelenleg Hegedüs Péter első játékfilmjét közösen fejlesztik a FocusFox Stúdióban, amely – a LILI és a Sorella története – magyar gyártó és koprodukciós cége. 

Sorella történetét e spaciális kisfilmmel párhuzamosan dokumentumfilmen is feldolgozta a rendező. Úgy tervezik, hogy a kisfilmet és a mozi hosszúságú dokumentumfilmet a Velence-i Filmfesztivál világpremierjét és az Ausztrál mozi bemutatót követően a budapesti közönség is láthatja.

Pin It on Pinterest