ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Tintoretto élete és a reneszánsz Velence a mozivásznon

A Művészet templomai című ismeretterjesztő sorozat következő része az itáliai reneszánsz egyik utolsó nagy művésze előtt tiszteleg, születésének ötszázadik évfordulója alkalmából. A Tintoretto – Egy lázadó Velencében című film szeptember 12-től érkezik a mozikba, Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínházban és országszerte további húsz moziban vetítik.

A olasz Sky Arts alkotóstábja látványos dokumentumfilmmel kísérli meg bemutatni a kiszámíthatatlan, ösztönös és szenvedélyes, ám vitathatatlanul rendkívüli festőművész életpályáját, születésének 500. évfordulója előtt tisztelegve. Az édesapja foglalkozása után Tintoretto, azaz „kis ruhafestő” művésznevet használó Jacopo Robusti volt az egyetlen olyan nagy reneszánsz festő, aki élete során (1519–1594) sohasem hagyta el szülővárosát, még a pusztító pestisjárvány idején sem. A film tanulóéveitől kezdve egészen a haláláig követi Tintoretto életútját, kiemelve a saját műhelye megalapításának különösen izgalmas időszakát, ahol gyermekei is dolgoztak: Domenico, aki végül továbbvitte édesapja munkáját, valamint hőn szeretett lánya, Marietta is, aki szintén tehetséges festőművésszé vált. A festő életén keresztül megismerhetjük a 16. századi reneszánsz Velencét is, végigkövetve azokat a helyszíneket, amelyek a művész életének fontos pillanatait idézik meg a Szent Márk tértől a Szent Rocco-templomig, az Állami Levéltártól a Dózse-palotáig, ahol a világ egyik legnagyobb festményét, a 17×22 méteres Paradicsomot készítette el.

A magyar feliratos előzetes itt tekinthető meg.

Számos neves szakértő és történész kíséri végig a nézőket ezen a másfél órás művészettörténeti utazáson, többek közt a Dózse-palota Tintoretto 1519–1594 című kiállításának kurátora, Frederick Ilchman, a film írói, Melania G. Mazzucco és Igiaba Scego, valamint Tintoretto A két Mária című festményének restaurátorai,  Sabina Vedovello és Irene Zuliani. Meghívott szakértőként közreműködik a híres filmrendező, Peter Greenaway is, aki új nézőpontból elemzi Tintoretto képeinek látványvilágát és kompozícióját, narrátorként pedig az Oscar-jelölt Helena Bonham Carter magával ragadó hangját hallhatja a közönség.

Giuseppe Domingo Romano dokumentumfilmje a festőművész életpályája és a műalkotások részletgazdag felvételein túl bemutatja azt a minden részletre kiterjedő, komplex elemzést is, amelyet egy olasz szakértőkből álló kutatócsoport készített Tintoretto remekműveinek restaurálásához. A Sky támogatásának köszönhetően mindkét alkotás, az Olvasó Madonna (1582–1583) és a Merengő Madonna (1582–1583) munkálatai sikeresen befejeződtek a washingtoni Nemzeti Galéria nagyszabású évfordulós kiállításának megnyitására.

A művészet templomai sorozat keretében idén még két további művészeti ismeretterjesztő film érkezik a hazai mozikba: októberben a madridi Prado Múzeum páratlan gyűjteménye kerül bemutatásra Jeremy Irons narrációjával, decemberben pedig a szentpétervári Ermitázs Múzeum, Toni Servillo főszereplésével.

Pin It on Pinterest