ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

2015. június 12. | Szélesvászon

TOP 10

Fotó: Edge Communications

Fotó: Edge Communications

Az Edge Communications, az Art Market Budapest, az Artkartell és az Artist zártkörű fogadásán 2015. június 11-én a budapesti Brody Studio-ban elsőként mutatták be a Magyarország Kortárs Képzőművészek TOP 10-be választott kortárs képzőművészeit és a kortárs képzőművészek TOP 10 című magazint.

Ledényi Attila, az Art Market Budapest és az Edge Communications alapító igazgatója szerint itt sztárok vannak, akik a hazai képzőművészet leginkább meghatározó alkotói. Sikeres emberek, rendkívüli tehetséggel, ritka képességekkel megáldottak, képzettek, felkészültek, keményen dolgozók, tiszteletre méltó különleges nők és férfiak. Művészek, akiknek a neveit érdemes elkezdeni megjegyezni. Ledényi Attila leplezte le a Kortárs Képzőművészek TOP 10 magazin kinagyított és letakart fedőlapját (plakátját), amelyen abc sorrendben ott szerepelt a művészek neve.

A beérkezett szavazatok alapján napjaink legjelentősebbnek ítélt tíz hazai képzőművésze: Bak Imre, Bukta Imre, Csákány István, Csörgő Attila, Fehér László, Keserü Ilona, a Kis Varsó művészpáros, Maurer Dóra, Nádler István és Szűcs Attila.

Ezt követően Bendzsel Miklós, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke mondott köszöntőt. Idézett Karel van Mander Festőkönyvéből: Most végezetül a most élőkről is írok, azt ne vegye tőlem senki rossz néven, hiszen ez részletesebben, több bizonyossággal és a valósághoz hűbben történhet, mint azokról írni, akik sok évvel ezelőtt éltek. Bendzsel szerint láthatóvá kell tenni a kiválóság attribútumait: az ismertség, a feldolgozottság, a nemzetközi respektus, a gyűjteményi reprezentáltság, és nem utolsósorban a kisugárzás tanújegyeit. A TOP 10 művészek nevében Szűcs Attila mondott beszédet. Egy lista értékét nemcsak az abban szereplők, hanem a listát összeállítók névsora is minősíti.

Fotó: Edge Communications

Fotó: Edge Communications

Az esemény előzménye, hogy az Edge Communications művészeti ügynökség, az Art Market Budapest nemzetközi kortárs képzőművészeti vásárral, az Artkartell online művészeti magazinnal együttműködve 2015 tavaszán különleges programot hozott létre a legjelentősebbnek tekintett élő magyar kortárs képzőművészek kiválasztására. A kiválasztásban való részvételre meghatározó hazai képzőművészeti intézmények igazgatói, az Art Market Budapesten is bemutatkozott jelentős hazai kortárs galériák, a 2014. évi „Kortárs magángyűjtők TOP 10” szavazás alkalmával az első 50 közé sorolt magángyűjtők, a hazai művészeti sajtót képviselő főszerkesztők, valamint az Artkartell által kiválasztott kurátorok és művészettörténészek, összesen mintegy 130 személy kapott felkérést. Minden szakembernek tíz élő magyar képzőművész megnevezésére volt lehetősége.

A művészek kiválasztásának szempontjai között szerepelt az adott alkotó hazai és külföldi ismertsége, az életmű kiállítások és publikációk formájában való feldolgozottsága, a művész és alkotásainak jelentős nemzetközi művészeti bemutatókra (Velencei Biennále, Documenta, Manifesta, stb) történt meghívásai, hazai és külföldi köz- és magángyűjteményekben való reprezentáltsága, valamint a művésznek a pályatársakra, művészeti irányzatokra és korszakokra gyakorolt hatása.

Fotó: Edge Communications

Fotó: Edge Communications

A beérkezett szavazatok alapján a szervezők nyilvánosságra hozták a legjelentősebbnek ítélt 50, pontosabban a szavazategyenlőségre tekintettel 61 hazai alkotó névsorát: Asztalos Zsolt, Bak Imre, Bernát András, Birkás Ákos, Borsos Lőrinc, Bukta Imre, Chilf Mária, Csákány István, Cseke Szilárd, Csörgő Attila, Csurka Eszter, Deim Pál, Drozdik Orsolya, El-Hassan Róza, Erdélyi Gábor, Fajó János, Fehér László, feLugossy László, Forgács Péter, Gerber Pál, Gerhes Gábor, Haász István, Haraszty István, Hencze Tamás, Jovánovics György, Károlyi Zsigmond, Kaszás Tamás, Keserü Ilona, Kicsiny Balázs, Kis Varsó, Klimó Károly, Kokesch Ádám, Konok Tamás, Koronczi Endre, Kovács Attila, Lakner Antal, Lakner László, Lovas Ilona, Maurer Dóra, Megyik János, Molnár Sándor, Molnár Vera, Nádler István, Nemes Csaba, Ősz Gábor, Reigl Judit, Roskó Gábor, Société Réaliste / Gróf Ferenc, St. Auby Tamás, Swierkiewicz Róbert, Szabó Dezső, Szilágyi Lenke, Szirtes János, Szöllősi Géza, Szurcsik József, Szűcs Attila, Szvet Tamás, Tót Endre, Váli Dezső, Várnai Gyula, Vojnich Erzsébet.

Az EDGE Communications, Magyarország vezető művészeti menedzsment ügynöksége által alapított és kiadott, a műgyűjtéssel és kortárs képzőművészettel foglalkozó, széles körben terjesztett és olvasott, képekkel gazdagon illusztrált magazinsorozat – az Art Market Budapest, Kelet-Európa legnagyobb kortárs képzőművészeti vására és az Artkartell online magazin szakmai közreműködésével létrejövő 15. számában a hazai szakma által legjelentősebbnek ítélt 10 magyar képzőművészt mutatja be a közönségnek. Hasonlóan a 2014-ben „Kortárs magángyűjtők TOP 10” címmel megjelent lapszámhoz a mostani kiadvány célja az, hogy a széles közönség figyelmét a kortárs képzőművészetre irányítsa, illetve bemutassa a hazai művészek által végzett alkotómunka jelentőségét.

(Deák Csillag – Kölüs Lajos)