ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Újrahasznosítható műanyaggal üzen a világ vezetőinek egy koreai művész
Budapest Fotófesztivál

Mun Dzsein, Narendra Modi, Mohamed bin Szalmán, Angela Merkel és Orbán Viktor is szerepel Yoon Gil Jung dél-koreai fotóművész március közepétől elérhető online kiállításán. A környezetszennyezés drámai pillanatait és döntéshozók portréit újrahasznosítható műanyag szemcsék felhasználásával rekonstruáló művész tárlata a Budapest Fotófesztivál programjaként április 30-ig tekinthető meg a Koreai Kulturális Központ virtuális galériájában.

Yoon Gil Jung: Orbán Viktor ╱ 2020

2021-ben elsőként Yoon Gil Jung dél-koreai fotográfus környezeti problémákkal foglalkozó munkáit mutatja be a budapesti Koreai Kulturális Központ pandémiás kiállítás-sorozata.

A Koreai Kulturális Központ tavaly ősszel indított online kiállításfolyama a világjárvány társadalmi, gazdasági, pszichológiai hatásainak vizsgálatára vállalkozik, olyan, a koronavírussal felerősödő aktuális és egyetemes problémákat tematizál mint az izoláció, kizsákmányolás, társadalmi egyenlőtlenség és klímaváltozás.

Yoon Gil Jung A természet ellentámadása című tárlata a környezetszennyezés és a klímaváltozás problémáira hívja fel a figyelmet.

A művész internetről összegyűjtött sajtófotókat értelmez át nagyítással, újrafotózással és műanyag pellettel, azaz újrahasznosítható, préselt műanyag szemcsékkel.

A műanyag a modern civilizáció alapanyaga, a talaj és az óceánok fő szennyező forrása, Yoon Gil Jung ezért paradox módon használja ikonikus környezeti katasztrófákat felsorakoztató képein. Az ausztrál és amerikai erdőtüzeket, az olvadó sarki jeget és más tragikus környezeti eseményeket rögzítő kiállítás záró képein politikai döntéshozók műanyag darabkákkal kirakott portréit is láthatjuk, többek között Mun Dzsein, Narendra Modi, Angela Merkel mellett Magyarország miniszterelnökét is.  A műanyag szemcsékkel kirakott arcok a politikusok felelősségét hangsúlyozza a környezetvédelem terén.

Yoon Gil Jung: Covid19 ╱ 2020

Annak ellenére, hogy számos vírus – mint például a SARS, az ebola vagy a MERS – ellen küzdöttünk már, nem szabadultunk meg emberközpontú gondolkodásmódunktól. Most, amikor a Covid-19 keretezi át a világunkat, az embereket hirtelen elönti a globális környezeti változásoktól való félelem. A jelenlegi helyzet orvoslására irányuló, sürgős, globális erőfeszítések közepette olyan vezetőkről is gyűjtöttem és alakítottam át fényképeket, akik az aktuális kérdéseket tekintve meghatározó döntéshozók, remélve, hogy radikális változás következik be az éghajlatváltozással és a környezetszennyezéssel kapcsolatos gondolkodásmódjukban”, írja Yoon Gil Jung a kiállítás bevezetőjében.

A Koreai Kulturális Központ sorozata májustól további három dokumentarista koreai fotográfussal folytatódik. Jang Yong Geun, a kétszeres Sony World Photography Awards díjas Lee Dae Sung, valamint Park Hyeong-Ki munkái a Koreai Kulturális Központ online kiállítóterében lesznek láthatóak.

Jang Yong Geun 37.5℃ c. kiállítása a daegu-i koronavírus-kórházat és környékét mutatja be. Park Hyeong-Ki Megváltozott mindennapok címmel a koronavírus okozta, életünket teljesen felforgató változásokat kapta lencsevégre. A sorozat Lee Dae Sung Futurisztikus régészet és Egy eltűnő sziget partján c. kiállításaival zárul. Munkái az éghajlatváltozás, valamint a környezeti pusztítás alakította mongol régiót és az eltűnő félben lévő Ghoramara-szigetet mutatják be.

Yoon Gil Jung: Ózonréteg ╱ 2020

Az aktuális kiállítás a Budapest Fotófesztivál hivatalos programjának része, 2021. március 15. április 30. között tekinthető meg a THE-ON felületen.