ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Bartha Máté: Kontakt
Interjú Bartha Mátéval, a Louis Roederer Discovery Award nyertesével

A TOBE Gallery évadnyitó kiállításán, Bartha Máté, a nemzetközi színtéren is számos sikert elért, KONTAKT című sorozatát mutatja be. Az anyag 2018-ban elnyerte a Capa Nagydíjat, a 2019-es Arles-i Fotófesztiválon pedig Prix Découverte Louis Roederer díjban részesült.
Kontakt (az angol ’contact’ szóból): Érintés, fizikai érintkezés állapota. Kapcsolódás, kapcsolatba kerülés. Katonai zsargonban az ellenséggel való találkozást, fegyveres összecsapást jelenti.

Sokaknak komoly fizikai és pszichés megterhelést jelent a sátrazás, vagy a telefonok használatának tilalma, a tűréshatár kitolását célzó tréningek pedig néha ijesztőek. Sárban kúszva vagy a nap alatt izzadva üvöltő gyakorlatvezetők között a résztvevők közül nem egy kiszáll menet közben, vagy már az elején úgy dönt, hogy ezt kihagyja. Az esti tábortűznél viszont már büszkén mesélnek egymásnak a próbatételről. És miközben kamaszkoruk sűrűjébe érnek, talán először néznek szembe elvárásokkal, szabadsággal, határokkal, fájdalommal, barátsággal és szerelemmel.” © Bartha Máté

Bartha Máté 2011-ben a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem vizuális kommunikáció szakán, 2019-ben a Színház és Filmművészeti Egyetem dokumentumfilm-rendező szakán szerzett MA diplomát. 2007-től 2017-ig a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiójának, 2013-tól a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület tagja. 2013-ban nyerte el a Pécsi József ösztöndíjat, az utcai fotóit először a non-relevant nevű blogján közölte és a 2014-ben megjelent Common Nature című fotókönyve is ezeket foglalta össze. Bajnok című rövidfilmje 2018-ban elnyerte a Budapest International Documentary Festival különdíját. Szél viszi című diplomafilmje a 16. Verzió Filmfesztivál diák- és elsőfilmes versenyprogramjában debütált, és lett a kategória legjobbja. A film egyik főszereplője, Vivien, aki a Kontakt c. fotósorozat egyik alanya. Bartha Máté dolgozott fotográfusként a Roomnak és a PS magazinnak is. Munkáiban társadalmi vonatkozású témákat jár körül, szerkesztési elvének központi eleme a kétértelműség.

A kiállítás megtekinthető: 2020. szeptember 2. – szeptember 30.

Fotó: Bartha Máté