ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator
A Love Revolution jegyében megannyi zenei és más változatos programot élvezhetnek idén a régi és új szitizenek a Szigeten. Az összművészetiség, a kulturális események sokfélesége és a húsba vágóan aktuális ökotémák hangsúlyos jelenléte most még szembetűnőbb az előzetes hírek alapján. Mi elsősorban a nem zenei programokból szemezgettünk. Augusztus 7–13-ig Sziget!
„Szeretnénk a magunk módján felhívni a figyelmet a Love Revolution legfontosabb ügyeire, és ehhez igyekeztünk a szó valódi értelmében vett »influenszereket« megnyerni. Bár egy fesztivált általában a világsztárok határoznak meg, a Sziget abban is kiemelkedik a nemzetközi mezőnyből, hogy a nálunk Nagyszínpadon túl is van élet, ahol a műfaji sokszínűség jegyében változatos programokat kínálunk idén is, mindenki örömére” – fogalmazott Kádár Tamás, a fesztivál főszervezője. De mit is jelent mindez? Például azt, hogy idén először, a Sziget Love Revolution kampányának elemeit megerősítve, a Nagyszínpadon szerepet kapnak olyan vendégek, mint a 85 éves Dr. Jane Goodall világhírű főemlőskutató, ENSZ-békenagykövet és környezetvédő, de videóüzenetben közvetíti gondolatait Al Gore volt amerikai alelnök, a The Climate Reality Project elnevezésű civil szervezet alapítója is. A volt elnök szavait Rosa Anders és Milan van der Meulen aktivisták erősítik a helyszínen Az Igazság 10 percben című előadás keretében a klímaváltozásra problémái és az összefogás sürgető fontosságára hívva fel a figyelmünket. A Love Revolution fontos üzeneteit hirdető hírességek sora azonban itt nem ér véget, hiszen idén a rendezvény vendége lesz Emi Mahmoud költő, aktivista és az UNHCR jószolgálati nagykövete, aki egykori menekültként sorstársai és a hátrányos helyzetű közösségekben élők helyzetéről beszél majd a költészet eszközeivel. Emi az UNHCR mellett együtt dolgozott a Dalai Lámával, valamint számos nemzetközi vezetővel és szervezettel, és tagja volt annak a tizenkét fős testületnek, akik meghívást kaptak a Fehér Házba, hogy részt vegyenek egy kerekasztal-beszélgetésen az Amerikai Egyesült Államok akkori elnökével, Barack Obamával.

Fotó: Csudai Sándor / www.facebook.com/csudaisandor

A Dan Panaitescu Nagyszínpadra érkezik az amerikai Drew Dollaz, aki utcai táncosként elképesztő hajlékonyságával vált világhírűvé, és aki több mozgásforma ötvözésével alakította ki stílusát. Drew pályafutása során partnere volt többek között Madonnának, Rihannának, Skrillexnek. A tánc mellett Drew több emberi jogi kérdésben is igyekszik hallatni a hangját, fókuszában az öngyilkossághoz vezető gyermek- és tinédzserkori megfélemlítés, kiközösítés (bullying), illetve a szegénység és az oktatás hiányából eredő problémák állnak, de kiemelten fontos számára a gyermekvédelem és a művészeti oktatás népszerűsítése is. Dakota és Nadia svájci művészek szintén a tánc „nyelvén” igyekeznek elmondani mindazt, amit szavakkal nem lehet: koreográfiájuk a családon belüli erőszak kérdését járja körül, felhívva a figyelmet erre a sokakat érintő problémára. A darab szerelemről és gyűlöletről, erőről és megadásról, függőségről, sérülésekről, félelemről, áldozatokról, elkövetőkről, valamint áldozatokból váló elkövetőkről szól, bemutatva a folyamatot, ahogy egy kapcsolat börtönné válik, ahonnan nincs menekvés.

Fotó: Csudai Sándor / www.facebook.com/csudaisandor

A Sátor Határok Nélkül immár negyedik éve járja körbe a migráció problémáit. Idén első alkalommal náluk lesz látható a Sziget Portal nevű projekt, mely élőben teremt kapcsolatot a világ legkülönbözőbb tájain található hasonló portálokkal, stúdiókkal. A Portal segítségével a Sziget látogatói kapcsolatba léphetnek az iraki város, Erbil, a palesztin Gáza, az afganisztáni Kabul és a nigériai Lagosz mellett számos észak-amerikai és nyugat-európai város kihelyezett portáljaival. Minden bejelentkező városban az adott helyszín civilekből és művészekből álló társulásai közvetítenek üzeneteket a Sziget látogatóinak, de természetesen a szitizenek is megfogalmazhatják a saját üzeneteiket a többi portálnál tartózkodóknak. A Karaván Sátor a tavalyi debütálásának eredményeként idén már megújult helyszínen és új névvel, Global Village-ként jelentkezik, ahol a roma kisebbség kultúrája mellett más országok, régiók kisebbségei is bemutatkozhatnak zenéjükön keresztül. Egy autentikus indiai utazó cirkusz, a rádzsásztáni Circus Raj is színesíti a helyszín programját. Esténként a sátor szomszédságában rakott tábortűznél örömzenélnek a Global Village aznapi fellépőiből verbuválódott alkalmi társulások. A fesztivál nagy hangsúlyt fektet a menekültként Európába érkezett fellépők bemutatására is. Ilyen például a szíriai Naïssam Jalal fuvolaművész a Magyar Zene Háza – Klasszikus, Opera és Jazz Színpadon, valamint a palesztin menekültekből álló 47Soul koncertje az Ibis presents Európa Színpadon.

Fotó: Csudai Sándor / www.facebook.com/csudaisandor

Minek ennyi technológia körülöttünk, ha lehet testi erőből izzadásig zenélni? – teszik fel a kérdést a Nagy Utcaszínház idei fellépői, a Les Commandos Percu ütősökkel operáló csapata, akik formabontó, Silence című előadásukat mutatják be minden este az utolsó nagyszínpados fellépő után. Előadásuk nyers, testközeli, ősi érzékeinkre és félelmeinkre kiélezett hatásokat ígér dobokkal és tűzzel. Újrahasznosított hulladékok, folyamatos pörgés és lendületes zene állnak össze egy nagy egységgé, amiben mindenki megtalálja, amire épp vágyik.

Fotó: Csudai Sándor / www.facebook.com/csudaisandor

Az idei Színház és Táncsátor fellépői a világ négy kontinenséről érkeznek – Dél-Amerika, Ausztrália, Ázsia és Európa válogatott társulatai hozzák el a kortárstánc legjavát a helyszín színpadaira, sokszor az újcirkusz és a képzőművészeti installáció műfajába is kikacsintva. Itt lesz látható a Trafó Kortárs Művészetek Házában bemutatott, Az ügy című kórus-látványszínház produkció, Halas Dóra, Nagy Fruzsina és a Soharóza kórusának közös munkája, mely Kodály Zoltán etűdjeire építve a nagyvárosi hivatalok mindennapjait mutatja be ironikus formában, az ügyfelek érdekei és a hivatali rend ellentmondásaira fókuszálva.

Ebben az évben is sok-sok meglepő produkció bukkan fel a Szigeten, gyakran olyan helyeken és időben, amikor a legkevésbé számítunk rájuk. Előfordulhat, hogy egy modernkori törzsi rituálé közepén találjuk magunkat, vagy éppen egy fergeteges mobil partiban, máskor pedig óriásbábok hívnak képzeletbeli utazásra. A szabadság utáni vágy, az utazás élményének szimbóluma az a négy méter magas és hat méter hosszú, fából készült teve, amelyik a francia Paris Benares társulattal érkezik a fesztiválra. Az óriási báb irányítását négy jól képzett „tevehajcsár” és több önkéntes közösen végzik.

Fotó: Csudai Sándor / www.facebook.com/csudaisandor

Candy Chang nemzetközi hírű amerikai designer munkáival arra törekszik, hogy közösségi erővé változtassa az egyéni gondolatokat. Világméretűvé vált street art projektjének, a Before I Die falnak szintén a közösségi aktivitás előremozdítása a legfontosabb feladata. A cél az egyéni izoláció határainak átlépése. A fal lehetőséget teremt, hogy megosszuk egymással vágyainkat, reményeinket, félelmeinket és történeteinket. Az interaktív, nyitott, művészeti projekt minden nap 12:00 és 22:00 óra között várja azokat az érdeklődőket, akik megosztanák gondolataikat vagy éppen újakat keresnének.

100 éves a Bauhaus! Ebből az alkalomból a Német Turisztikai Hivatal egy 3D-nyomtatóval készített Bauhaus-házzal várja a látogatókat. Az érdeklődők virtuális látogatást tehetnek a Bauhaus iskola alapítója, Walter Gropius dolgozószobájában VR-szemüveg alkalmazásával.

Végül a múzeumfüggőknek: a 2008-ban létrehozott Múzeumi Negyed a legnagyobb és legérdekesebb budapesti és magyarországi múzeumok interaktív bemutatkozásának helyszíne, kulturális és művészeti találkozóhely. Az idén kitelepülő intézmények: Aquincumi Múzeum, Iparművészeti Múzeum, Hadtörténeti Intézet és Múzeum, Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, Magyar Nemzeti Múzeum, Mai Manó Ház, Magyar Természettudományi Múzeum, a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum és a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ. A múzeumok kihelyezett programokkal, játékokkal várják azokat a fesztiválozókat, akik a lazítás mellett történelmi, művészeti ismereteiket is szeretnék bővíteni. Augusztusban a részt vevő intézmények aktuális kiállításai kedvezményes, félárú jeggyel látogathatók a sértetlen Sziget-, valamint CITYPASS-karszalaggal érkezőknek.

 

(xx)