ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Fuzzy Earth: And the Beast returns
A Fuzzy Earth kollekítva (Tekla Gedeon és Sebastian Gschanes) kiállítása

2022. május 26. — 2022. június 14.
Pince
Az esemény linkje »

A Fuzzy Earth a farkast keresi a történetben, azaz a ‘lupus in fabula’ jelensége után kutat. A ‘történetbeli farkas’ nem az anyatermészet szülötte, hanem az emberi tévedések, öntudatlan cselekedetek, víziók és félelmek megtestesítője; a túlélésről képzett tudásunk nem emberi hordózója. Ő a vad, akit az ember teremtett, de a környezet ellenségévé lesz, a vad, aki az ember számára jelenti az ismeretlent.

Léte megkérdőjelezi az emberi kultúra által elfogadott értékrendszert. Másrészt ő az, aki majd az ökoszisztéma részeként fenntartja az egyensúlyt. Akár a farkas a történetből, ő is sokolvasatú, és akár emberbőrbe is bújhat. A Fuzzy Earth az ősi vad érkezését várja, melyek nyomai, a kulturális fantáziákon túl, megjelennek a midennapi valóságunkban is.
A kiállítás arra invitálja a látogatókat, hogy bepillantást nyerjenek a Fuzzy Earth egyre növekvő bestiáriumába. A gyűjtemény gondosan szelektált élő, mitikus, vagy mesterségesen teremtett lények ökológiai és antropológiai szerepét tárja fel. A bestiák egy része idegen vagy rejtőzködő, míg mások megtalálták a módját, hogy beilleszkedjenek a helyi kultúrába.
A művészpáros kutatásalapú praxisukban 2019 óta gyűjti és archiválja az újonnan megjelenő környezettani narratívákat a klímaválság szélén, mindezt animációval, filmkészítéssel és installatív munkáikon keresztül teszik láthatóvá. A bestiák karakterét archetipikus építészeti elemekkel együtt építik fel, melyek narratív eszközként jelennek meg a kiállítás terében, mint műtárgyak, ereklyék vagy éppen korunk klíma katasztrófájának szuvenírjei.
Az And the Best returns virtuális és térbeli elemekből álló installáció speciálisan a PINCE terébe tervezett. Gyűjtemény a Fuzzy Earth kutatásával párhuzamosan bővül.

Fuzzy Earth: And the Beast returns
A Fuzzy Earth kollekítva (Tekla Gedeon és Sebastian Gschanes) kiállítása
Kurátor: Zsoldos Anna

Pin It on Pinterest