ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

A tó súlya
Györbíró Csenge és Haniko kiállítása

2023. június 7–30.
Hybridartspace
Az esemény linkje »

A kiállítás a Balaton és a balatoni táj legfontosabb problémáira tesz figyelemfelhívó kísérletet a design és a fenntartható szemléletű művészet segítségével. Ha valakinek az algavirágzás vagy a fecskemoszat fogalma eddig nem volt ismerős, most megismerkedhet a Balaton valós ökológiai helyzetével.

Megnyitó: 2023. június 7. 19:00

Cím: 1052 Budapest, Galamb u. 6.

 

Ha a globális viszonyokat nézzük, a Földön jelenleg az ember által okozott klímaváltozás és kihalási hullám hatása már mindenütt érezhető. A Balatonra is hatnak ezek a folyamatok, a tó és vízgyűjtője kollektív viszonylatban is egyre fokozottabban kihasznált régió. Az intenzíven igénybe vett területek terjeszkedése fokozza mind a globális klímaváltozást, mind a globális biodiverzitási krízist. Megfelelő és célzott változtatásokkal lehetne alkalmazkodni ezekhez a folyamatokhoz mérsékelve káros hatásukat. A nádasok területének csökkenésével együtt eltűnhet azok élővilága. A vízminőség további romlásával a tó területének jelentős része a nyári szezonban is alkalmatlanná válhat a fürdésre, és halpusztulások következhetnek be. Továbbá a Balaton körüli turistaforgalom problémákhoz vezethet az elektromos-, a víz- és a szennyvízhálózat számára.

Györbíró Csenge és Haniko alkotásait két jelentős, de a mai kor embere számára háttérbe szorult személy inspirálta: gróf Festetics Julianna és Sebestyén Olga. Festetics Julianna grófnő (1753–1824) alapozta meg a Nemzeti Múzeum természettudományos részlegét, amikor 1804-ben a múzeumnak ajándékozta értékes ásványgyűjteményét. Sajnos a történelem viharai nem kímélték a kollekciót, így tárgyi leletek híján a művészek a képzelet segítségével idézik meg szellemiségét. Sebestyén Olga (1891–1986) hidrobiológus-limnológus, aki kiemelkedő munkásságával hosszú évekig kutatta a Balaton biológiai struktúráját, ezzel alapozva meg mindazt a tudást, amire ma is építhetnek a kutatók. Fő kutatási területe a Balaton élővilága – pl. moszatok, algák, planktonok – és annak megfigyelése volt. A hidrobiológia szakág hazai képviselőjeként elsőként hívta fel a figyelmet az ökológiai szemléletmód fontosságára. Munkáit gyakran saját – állat- és növényvilágot bemutató – rajzaival illusztrálta. Még életében számos díjjal tüntették ki, de az egyik legnagyobb elismerés talán az, hogy nevét viseli a Balatonból leírt új zöldalgafaj, a Rhopalosolen sebestyenae. Sebestyén Olga a természettudósok racionalitásával vizsgálta a tó hidrobiológiai vonatkozásait, de a tó szerelmeseként sokszor jelezte írásaiban a Balatont fenyegető ökológiai veszélyforrásokat.

A kiállítás anyaga multiszenzoriális művekből áll, amit a papír és a természeti formák, különleges geometrikus alakzatok sokszínűsége gazdagít. Emellett az újrahasznosított anyagok – mint a papírmerítéshez (ki)használt filc, a számítástechnikai csomagoló hulladék vagy az épületháló – is megjelennek és teljes értékű művészeti alkotássá transzformálódnak. A papírmunkák a Vinczemill együttműködésével és támogatásával készültek.

Győrbíró Csenge textilművész 2020-ban diplomázott a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Textiltervező tanszékén, kötött anyag és formatervező, illetve öltözékkiegészítő specializáción. Ösztöndíjasként alkotott Lengyelországban, Németországban és Ausztriában. Haniko vizuális művész 2011-ben diplomázott az egri Eszterházy Károly Egyetem Vizuális Művészeti tanszékén. Célja minél több művészeti ággal kapcsolódni; kiállításait is gyakran ebben a szellemben valósítja meg – például a Walter Rózsi-villában, a Vinczemill Műhelygaléria kiállítóterében vagy a Budapest Kulturális Központ kirakataiban.

A tó súlya ╱ Fotó: Haniko

A tó súlya ╱ Fotó: Gaál Dániel

A tó súlya ╱ Fotó: Haniko

A tó súlya ╱ Fotó: Gaál Dániel