ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

New Kids on the Wall
Resident Art Fair – karácsonyi képzőművészeti vásár

Resident Art
2023. december 14–22.

A kilencvenes évek első fiúzenekarának nevét kissé átalakítva, az új srácok ezúttal nem a környéken, hanem a falakon lesznek láthatók decemberben a Resident Art Galériában.

Helyesebben persze inkább az új srácok új művei. A 2018-ban debütált Resident Art Fair kortárs képzőművészeti vásárt immár kilencedik alkalommal rendezik meg. Ahogy arra a vásár címe is utal, a kurátorok, Bánki Ákos és Schneller János ezúttal a pályakezdő képzőművészekre helyezték a hangsúlyt. A rendszeresen kiállító művészek mellé majd 40 új kiállítót hívtak meg, akik nagy része még soha nem szerepelt képzőművészeti vásáron, sőt legtöbbjük most mutatkozik be a kortárs műkereskedelmi piacon, azaz épphogy csak elkezdte művészi pályafutását. A vásár lehetőséget teremt a fiatalok számára a bemutatkozásra és műveik értékesítésére is. 

Bánki és Schneller, ahogy a korábbi években, ezúttal is bátran válogattak az újonnan felfedezett alkotók műveiből, így a katalógus az igazi felfedezés örömét tartogatja az érdeklődőknek. „Vásáraink a felfedezésről, a bemutatkozásról és egy új művészetkedvelő és művészetfogyasztó réteg megszólításáról szólnak. Számos pályakezdő tehetséget fedeztünk fel az elmúlt öt évben, akik nálunk debütáltak, majd értékesítették első műalkotásukat, közülük mára többen fontos résztvevői a kortárs művészeti szcénának. Másfelől sok fiatal művészetkedvelő nálunk vásárolta meg első műalkotását. Erre vagyunk a legbüszkébbek” vallják a kurátorok. 

A kétszázötven oldalas online katalógusban, az elmúlt évekkel ellentétben, idén egyértelműen a figuratív tendenciák szerepelnek nagyobb számban, bár sok esetben az absztrakció és a figurativitás nem választható egyértelműen szét a vásznakon. A groteszk figurák, a street art világából örökölt látásmód és a bizarr képi világok mellett sokan reflektálnak a digitális képalkotás technikai újításainak vizuális jelenségeire, míg mások előszeretettel használják a művészettörténet ismerős irányzatainak látásmódját. Sok műre jellemző az erőteljes, olykor harsány színek használata, a fragmentáltság, a kollázsszerű kompozíció és az intervizuálitás erőteljes jelenléte. Összhatásában a katalógus nagyon sokszínű válogatás, amelyet a leginkább a felfedezés merészsége és a kvalitásérzék jellemez. A kiállítás a Resident Art Horánszky utcai galériájában látható december 14-től 22-ig, ahol a mintegy 250 mű mindegyike élőben is megtekinthető. „A katalógus csak ízelítő, a képeket élőben is látni kell ahhoz, hogy tényleg megszólítsanak” – mondják a kurátorok. 

A New Kids on the WallResident Art Fair 2023 – kortárs képzőművészeti vásár a Resident Art galériában (1085 Budapest, Horánszky utca 5. I. emelet) 2023. december 14-től 22-ig, hétköznap 12–19 óráig, hétvégén 10–18 óráig tekinthető meg. 

 Online lapozható >> katalógus

A képzőművészeti katalógus >> letölthető pdf változata

 Bővebb információ: hello@residentart.com