ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Rückenkopf
FUSZ Mátyás kiállítása

2022. október 26. — 2022. november 25.
Kisterem
Az esemény linkje »

Tudjuk, hogy Chuck Norris sok mindenre képes, amire a legtöbb halandó nem. Ő talán látja a saját tokája vagy heréje alatti részt, elbújni sem mer előle semmi, még a saját háta sem. Az árnyéka is tizenöt méterre követi, miután egyszer túl közel ment hozzá, és a nap lesz rosszul, ha Chuck Norris belenéz.
Nekünk többieknek itt van Fusz Mátyás kiállítása, ha úgy szeretnénk szemlélni a valóságot, mintha lenne más lehetőség is, mint a két kocsonyás kocsánnyal nézni ki a fejünkből.

A kiállítás címe Rückenkopf, a rückenfigur német eredetű művészettörténeti szakszóból ered. A rückenfigur egy mindenki számára ismerős képszerkesztési szakkifejezés arra, amikor a főszereplőt hátulról látjuk. Ez a fajta kompozíció annak ellenére, hogy arctalan, furcsamód nagyon is alkalmas arra, hogy a néző a figura helyébe képzelje magát és az ő szemén keresztül nézzük a világot. A romantikában Caspar David Friedrich tette népszerűvé, de azóta is kedvelt megoldása a stockfotósoknak és influenszereknek, a filmekben és a videójátékokban is az azonosulást elősegítő nézőpont.
A kiállítás egyik terében azokat a hézagokat tekinthetjük meg, amelyeket a művész testéből/testétől saját maga elől kitakar, azaz nem lát. A nem látható láthatóvá és tapinthatóvá válik. A másik térben kiszabadulunk az alkotó fejéből és a sajátunkból is. Ez az önmagunkból való kiszabadulás eksztatikus élmény. A művész által sorvezetőnek adott Merleau-Ponty szöveg (Az egymásba fonódás — A kiazmus) kiragadott tételmondatai segítségünkre lehetnek intenciói megértésében.

“A teljes látvány mindig csak az éppen megmutatkozó nézetek között vagy mögöttük, illetve utánuk tárul fel egy magához hasonlóan-önmagából kilépő, önmagával nem azonos tapasztalásban.”
“A test alapvetően sem puszta látvány, sem tiszta látás, hanem maga az az időnként szanaszét szóródó, máskor meg egy pontban összesűrűsödő láthatóság.”
“Érzékelési nyaláb”
Fusz Mátyás szobrai mintha ezeknek a gondolatoknak a háromdimenziós megvalósulásai lennének.
Az alany és tárgy villódzása.
Egyszerre néző és nézett.
A tárgy belém költözik én pedig a tárgyba.
Ettől én élettelenebb leszek, ő meg élőbb.
Ki-be lépkedek önmagamból, ezt az érzést csak pillanatokra lehet elképzelni.
Meglepő módon ezeknek a nagyon is emberi gondolatoknak a látványa egyszerre archaikus és futurisztikus, nem emberszerű. Óegyiptomi alien vagy sci-fi Nefertiti. (Fischer Judit)

Megnyitó: 2022. október 25. kedd, 18:00
A kiállítást megnyitja: Frazon Zsófia

Pin It on Pinterest