ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Szemét?
Péntek Orsolya kiállítása

2022. december 1. — 2023. január 8.
E10 Galéria
Az esemény linkje »

A papír nem divat. A gyűjtők félnek tőle, mert sérülékeny, a kiállítóterekben nehéz jól bemutatni, a megalomán korunknak megfelelő méretben pedig nem, vagy nagyon nehezen lehet rá dolgozni. Ezen a kiállításon a kis papírdarabkákból, apró fecnikre szétvagdalt fényes-sima magazinreklámokból és a kézzel, guache-sal festett darabkákból álló képek sajátos papírmozaikként működnek, és azzal, hogy kénytelenek vagyunk hozzájuk közelebb hajolni, mint a falnyi méretű munkákhoz, lehetővé teszik az intimebb kapcsolatot a néző és a mű közt.

A nagy, a gigantikus mindig lenyűgözni akar. Nem hagy levegőt, nem hagy teret a fantáziának. Ledózerol. A kicsi magához hív, meditációra és önreflexióra késztet. Személyes viszony lehetőségét kínálja, és személyes megfejtésre buzdít.
Péntek Orsolya absztrakt papírmozaikjai 50×70-es méretben sorozatként készültek el. Előzményeik közt ott vannak a római kora keresztény templomokat borító kozmata burkolatok, a cloissonista és a száz évvel ezelőtti modernista kísérletek, így Matisse öröksége és a jelen kor kihívása: miként hasznosítható újra az iszonyatos mennyiségű papírszemét, ami a kidobott magazinok, szórólapok, újságok, csomagolások, papírdobozok által keletkezik? Lehet ebből művészet?
Az E10 Kulturális Központban december 1-jén este 6 órakor nyíló Szemét? című kiállításon választ kapunk a kérdésre.

A tárlatot megnyitja: Molnár Eszter művészettörténész.
Helyszín: E10. Kulturális Központ 2. emeleti galériája, VI. ker. Eötvös utca 10
Időpont: 2022. december 1., 18.00.

Pin It on Pinterest