ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Térplasztikák metamorfózisa
Steinhübel Zoltán kiállítása

MET Galéria
2023. április 11–27.

Az esemény linkje

A Térplasztikák metamorfózisa című kiállításon öt terrakotta plasztika és tizenkét számítógépes grafika szerepel. Az anyag formálhatóságára utaló szabálytalan, absztrakt alakzatok néhol emberi torzót, elnyűtt ruhadarabot idéznek. Steinhübel grafikáin két vízszintes és két függőleges vonal hátterére helyezi alapformáját, melyeken geometrikus mintázat látható, és amelyek a terrakották síkszerűvé alakított elemeire emlékeztetnek.

Steinhübel Zoltán aradi képzőművész használati és dísztárgyakat, kisplasztikákat és figurális tárgyakat egyaránt készít, grafikával, tűzzománccal is foglalkozik. Pályája első szakaszában az építészettel szoros kapcsolatban álló műveket készített: térelválasztókat, illetve a falra helyezhető alkotásokat, amelyek formáját a tér határozta meg, és annak kiszemelt pontjait hangsúlyozták.

A Térplasztikák metamorfózisa című kiállításon öt terrakotta plasztika és tizenkét számítógépes grafika szerepelt. Az anyag formálhatóságára utaló szabálytalan, absztrakt alakzatok néhol emberi torzót, elnyűtt ruhadarabot idéznek. Grafikáin két vízszintes és két függőleges vonal hátterére helyezi alapformáját, melyeken geometrikus mintázat látható, vagy a terrakották síkszerűvé alakított elemeire emlékeztetnek. Az egyik alkotáson a plasztikus elemből centripetális forgást megjelenítő körforma válik, máshol foszíliát idéz a kép.

Számítógépes grafikáin a képszerkesztő szoftverek által nyújtott lehetőségek és a valódi térbeli tárgy szintézisére törekszik. A grafikákban alternatív virtuális világba vezeti be a nézőt, melynek alapja egy kiterjedéssel és anyaggal rendelkező műtárgy – itt tarnszformálásról és hibrid médiumról beszélhetünk. Művein a technikai eszközök által reprodukált emberi test röntgenfelvételei vagy a mikroszkopikus világ nagyításai is felsejlenek. A terrakottában benne rejlik a grafika, a számítógépes grafikában pedig az objekt. A geológiai formák, a természeti elemek számokká absztrahálódnak, majd vibráló grafikai elemmé válnak. Több állapotot láthatunk egyszerre, a képsíkok úgy kerülnek egymásra a layerekkel, mint ahogy a geológiai formációk.

A plasztika látszólag a szoftverben síkká válik, de ez nem teljesen igaz, hiszen a rétegződések, azok mozgatása és alakítása mégis csak tereket feltételez. A számítógéppel készült vagy manipulált mű az összes klasszikus médiumot magában foglalja. A médiumok párhuzamosan élnek egymás mellett, nem tűnnek el, hanem folyamatosan átalakulnak és adaptálódnak. Steinhübel Zoltán terrakotta plasztikái és számítógépes fotói a különböző anyagok kereszt-metamorfózisában rejlő lehetőségeket gazdagon és elgondolkodtatva vonultatják fel.

 

Pin It on Pinterest