ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Nagyszabású intézményi kiállítás-sorozatra készül az MNB Arts and Culture és a Fajó Alapítvány Kínában. Az Út – Fajó János és a Pesti Műhely címmel, több kínai helyszínen bemutatásra kerülő vándorkiállítás indul az MNB Arts and Culture divíziója és a Fajó Alapítvány együttműködésében. Az első bemutató Sanghajban, a Liu Haisu Művészeti Múzeumban 2023. augusztus 19-én nyílt.

Borítókép: Keserü Ilona: Lágy káprázat╱ részlet ╱ 2010╱ olaj, vászon ╱ 140 × 170 cm ╱ Fotó az MNB Arts and Culture jóvoltából

Az MNB 2020-ban kezdte el kortárs gyűjteménye építését, elsősorban a magyar geometrikus absztrakt és a neoavantgárd irányzat művészeire fókuszálva, akik a hatvanas-hetvenes években együtt haladtak a világ legprogresszívabb irányzataival, és maradandó életművük fontos mérföldkő a magyar művészet történetében. A gyűjteményezés azóta kiegészült a középgenerációs és a legfiatalabb korosztály munkáival, de a misszió változatlan: a hazai közönség mellett külföldön is láthatóvá tenni az MNB által életre hívott kortárs gyűjtemény anyagát. A most útjára induló kiállítás-sorozat Kína számos nagyvárosában lesz látható az év második felében.

Az MNB Arts and Culture divíziónak nincs saját kiállítótere, de folyamatosan keressük a lehetőséget, hogy gyűjteményünket láthatóvá tegyük a nagyközönség számára is. Külön öröm, ha ezt a nemzetközi art world fontos színhelyein tehetjük, egyfajta kultúrdiplomáciai misszióként. Egy vállalati gyűjtemény mindig növeli az adott intézmény presztízsét, jelen esetben az MNB gyűjtemény nemzetközi bemutatása nemcsak a bank, hanem az ország imázsát is pozitívan befolyásolja. Kína az utóbbi években jelentős mértékben fejlesztette soft power infrastruktúráját, rengeteg új múzeum épült, amelyek kiemelt szerepet játszanak a nemzetközi kulturális kapcsolatok építésében, és amelyekben szívesen mutatnak be európai művészeket.” – hangsúlyozta Hamvai Kinga, a gyűjtemény gondozásáért felelős MNB Arts and Culture divízió vezetője.

KiállításenteriőrAz Út – Fajó János és a Pesti Műhely ╱ Liu Haisu Művészeti Múzeum, Sanghaj ╱  Fotó az MNB Arts and Culture jóvoltából

KiállításenteriőrAz Út – Fajó János és a Pesti Műhely ╱ Liu Haisu Művészeti Múzeum, Sanghaj ╱  Fotó az MNB Arts and Culture jóvoltából

KiállításenteriőrAz Út – Fajó János és a Pesti Műhely ╱ Liu Haisu Művészeti Múzeum, Sanghaj ╱  Fotó az MNB Arts and Culture jóvoltából

A tárlat anyaga a Pesti Műhely alapító tagjaira koncentrál, akik 1971 és 1988 közt szitanyomó tevékenységgel foglalkoztak, és a korszak meghatározó művészeti közösségét alkották. A Pesti Műhely minden tagjától (Bak Imre, Fajó János, Hencze Tamás, Keserü Ilona, Mengyán András és Nádler István) több fontos alkotás is szerepel a Magyar Nemzeti Bank gyűjteményében, ezekből válogatott Sárvári Zita kurátor, kiegészítve a Fajó Alapítvány saját anyagával és kölcsönzött művekkel.

A Fajó Alapítványt a művész felesége, Fajóné Hajós Ágnes alapította 2019-ben azzal a céllal, hogy továbbvigye az alkotó szellemiségét és menedzselje a művészeti hagyatékot.

„Óriási öröm és nagy siker, hogy Fajó János és a Pesti Műhely története végre eljuthat a nagyközönség elé. Alapítványunk ugyan csak Fajót képviseli, de nagyon fontosnak tartjuk, hogy a Pesti Műhely alkotó közösségét együtt tudjuk bemutatni, mert ezen művészek jelentősége hazánkban is mostanában kerül a helyére, és bízom benne, hogy ezzel párhuzamosan a kínai közönség előtt is hasonló sikereket fognak elérni. A kiállítás-sorozat nagyban hozzájárul ahhoz a célunkhoz, hogy Fajó még jobban beágyazódjon a nemzetközi szakmai közéletbe, és bízunk benne, hogy az anyagot a későbbiekben Európában is be tudjuk majd mutatni.” – nyilatkozta a kiállításról Váradi Mátyás, a Fajó Alapítvány kuratóriumi elnöke.

„A kiállítás címe összetett szimbólumokra épül. Az út az, amit a Pesti Műhely tagjai bejártak pályájuk során, és amit most a műalkotások megtesznek. A szitanyomás technikája a selyemúttal került be Európába. Az út alapvetően az élet gyakori metaforája, mely arra emlékeztet bennünket, hogy nem a cél a legfontosabb. Az út maga a fejlődés.” – mondta el a kiállítási koncepcióról Sárvári Zita, a kiállítás kurátora és a Fajó Alapítvány művészeti tanácsadója.

Hencze Tamás: Vörös hangsúly ╱ 1984 ╱ olaj, gesso, vászon ╱ 250 × 110 cm ╱  Fotó az MNB Arts and Culture jóvoltából

Fajó János: Két félkör ╱ 2003 ╱ olaj, fa ╱ 137 × 150  × 4 cm ╱ Fotó az MNB Arts and Culture jóvoltából

A Pesti Műhelyről:
A Pesti Műhely tevékenysége 1971-ben indult, amikor Bak Imre, Fajó János és Nádler István képzőművészeti alkotói közösségi programot dolgozott ki, amelynek a vizuális környezet fejlesztése volt a célja. Aktivitásuk a reklámgrafikától az öltözködésen át a várostervezésig terjedt. Hangsúlyozták a sokszorosítás fontosságát. Célként határozták meg a művészet demokratizálását, az alkotások reprodukcióinak terjesztését. 1973-ban egy Benczúr utcai szenespincében szitanyomó műhelyt létesítettek, innentől nemcsak alkotócsoportként, hanem kiadóként is működtek.
Az általuk használt szitanyomó gépet a hozzájuk csatlakozó, eredetileg mérnökként végzett Mengyán András tervezte és rakta össze, szitázó szövetként pedig vásározó asszonyoktól szereztek be kelméket, kendőket, selymeket. Szín- és formakísérleteket folytattak. Gyakran szitanyomatokon próbálták ki azt a kompozíciót, amit utána festményeken megalkottak, máskor festményeik variációit készítették el szitanyomásban. Saját művészi munkáik mellett az Európai Iskola nagymesterei és az orosz avantgárdok munkáiból készítettek nyomatokat. A 20. század első felének haladó hagyományait kívánták életben tartani és továbbvinni.
A Pesti Műhely az edukatív, kortárs művészet területén ismeretterjesztő funkciót is betöltött, mert a Népművelési Intézetben dolgozó Bak Imre segítségével megteremtettek egy kis galériahálózatot. A Józsefvárosi Galéria volt ennek a zászlóshajója, ahol nagyon intenzív kiállítói tevékenységet folytattak, saját munkáikat is ott tudták először bemutatni.
A szitanyomatokat könnyű volt szállítani, így rendszeresen benyújtották őket nemzetközi grafikai biennálékra, és segítségükkel hírt tudtak adni magukról a vasfüggönyön túlról, egy kelet-közép-európai országból.
A szitanyomás egy olyan univerzális művészeti nyelv, ami látványos és közérthető, a világ minden táján ismert technika, és eredetileg Kínából indult útjára.

Sanghaj, Liu Haisu Művészeti Múzeum:
Az 1995. március 16-án nyitott Liu Haisu Művészeti Múzeum kiállításoknak ad otthont, akadémiai kutatásokat támogat, edukatív funkciókat lát el, és elősegíti a kultúrák közötti átjárásokat. Magyar művészetet sem először láthat itt a kínai közönség, korábban a KOGART gyűjtemény már bemutatkozott a falai közt. A sanghaji székhelyű nemzeti intézmény névadója, Liu Haisu a modern művészeti oktatás úttörője Kínában. Elismert alkotóként a művészetnek, az oktatásnak és az innovációnak szentelte életét és gazdag gyűjteményét, értékes műalkotásait – különböző kínai dinasztiákból származó festészeti és kalligráfiai munkákat – idős korában az országnak ajándékozta. Ebből az adományból jött létre a Liu Haisu Művészeti Múzeum állandó gyűjteménye.

▬▬▬▬

Az Út – Fajó János és a Pesti Műhely
szervező: MNB Arts and Culture, Fajó Alapítvány, és a Liu Haisu Művészeti Múzeum
támogató: Magyarország Sanghaji Főkonzulátusa
kurátor: Sárvári Zita
kiállítás időtartama: 2023. augusztus 19 – szeptember 17.
helyszín: Liu Haisu Művészeti Múzeum, Sanghaj

Bak Imre: Ön-Arc-Kép 1. ╱ 2017 ╱ akril, vászon ╱ 2 darabból áll, egyenként 210 × 140 cm ╱ Fotó az MNB Arts and Culture jóvoltából