ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Ördögkatlan – egy fesztivál a kultúra jegyében

Hollós Zsófia
Idén 8. alkalommal került megrendezésre a szokásos Nagyharsány-Kisharsány-Palkonya-tengelyen az Ördögkatlan fesztivál. A fesztivál jellegét tekintve nem tért el a régebbiektől – a fő események Nagyharsányban több helyszínen is folytak, Kisharsányban kisebb koncertek és kiállítások, míg Palkonyán főleg kerekasztal-beszélgetések és gyerekprogramok várták a látogatókat. A beremendi strandon pedig a fürdéssel párhuzamosan koncertezni is lehetett, így ez a tikkasztó meleg miatt a fesztiválozók egyik legkedveltebb állomása lett.

IMG_2122

 

A fesztivál hatalmas előnye nemcsak a táj szépségében rejlik, hanem abban is, hogy látszik, gondos szervezési munka áll mögötte: a faluk között járó fesztiválbuszok egymáshoz voltak hangolva, rengeteg felállított párakapu hűsítette az embereket, az egyetemistákat pedig az úgynevezett “mezítlábas menza” etette: 100 Ft-ért kínáltak zsíros kenyeret egy pohár teával.

 

11892041_1123510937677462_1177165300018591849_n

 

Az Ördögkatlan művészet-központúságát jól jelzi, hogy egyik védnöke, Törőcsik Mari Kossuth-díjas színésznő egy kihangosított telefonon keresztül nyitotta meg hivatalosan a fesztivált. A megnyitón elmondta, hogy büszke arra, hogy egy ilyen fesztivál képes ma megélni, és képes ilyen tömegeket megmozgatni. Telefonon gratulált Udvaros Dorottyának, aki születésnapi koncertet adott közvetlenül a megnyitó után. Mivel idén a kiemelt vendég az Örkény Színház volt, ezért a legtöbb színházas esemény hozzájuk kapcsolódott – Mácsai Pál  Azt meséld el, Pista! című Örkény-estje többször is előadásra került, s a Tóték című előadásukat is többször lehetett látni a tornateremben, Máthé Zsolt pedig a Baróthy angyalaival hozta össze délutánonként az egyperces novellákból álló koncertjét. Az, hogy az Örkény uralta a fesztivált, nemcsak a színpadon, hanem a kiállítótermekben is biztossá vált: kiállítást rendeztek a régi (még Madách-kamarás) színlapokból, kortárs poszterekből és díszlettervekből Bagossy Levente munkái nyomán.

A Narancsliget elnevezésű helyszínen több kiállítást is szerveztek – a fentebb említett mellett Szikszai Rémusz színész- rendező Távol-Keleten készült fotói voltak kiállítva, mellette pedig Szvetnyik Kata frissdiplomás színésznő festményei. Képei leginkább önarckép-ihletettségűek, hatásukban pedig erősen emlékeztetnek Egon Schiele műveire.

Tapasztalt Ecsetek

Tapasztalt Ecsetek

 

11828593_1121588294536393_1640828870614260271_n

 

A szervezők arra is figyeltek, hogy a képzőművészeti alkotásokat a néző ne csak egyoldalú befogadóként észlelje: Kisharsányban (Cseh Tamás nyomán, aki a fesztivál másik védnöke) kézműves foglalkozást tartottak, és a legtöbb kiállításra csoportosan indult tárlatvezetés is. A Kisharsányhoz közeli Vylyan teraszon – fentebb felsorolt fiatal, friss művészek mellett – talán nem véletlenül a Tapasztalt Ecsetek néven futó kiállítást lehetett megnézni, Munkácsy-díjas alkotók műveiből: Wahorn András, Szurcsik József, Kopasz Tamás, Orosz László, Chris Allan, Ulrich Gábor és Marjai Judit is képviseltette magát.

Persze, nem lenne igazi a fesztivál koncertek nélkül: a Quimby nyitotta és a Kiscsillag zárta a nagyharsányi nagyszínpadot – ezek a koncertek voltak az estek főprodukciói, bár szerdán Kisharsányban többek közt Little G Weevillel (aki 2013-ban Memphisben megnyerte a Nemzetközi Blues Kihívást) melegíthettek a koncertezni vágyók.

Kétség sem fér hozzá, hogy az Ördögkatlan az egyik legszeretnivalóbb magyar fesztivál, a rengeteg program mellett a látogatók úgy érezhetik magukat, mint egy nagy családi összejövetelen, sok zenével, étellel, itallal és annál is több kultúrával.

Pin It on Pinterest