ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Süveges Rita lett az Esterházy Art Award Közönségdíjasa

Az idén fennállásának 30. évfordulóját ünneplő Esterházy Privatstiftung Esterházy Now elnevezésű kortárs képzőművészeti programjának célja az Esterházyak mecénási tradíciójának folytatása és egyben kortárs aktualizálása. A program részeként az Esterházy Privatstiftung 2009 óta kétévente hirdeti meg az Esterházy Art Award képzőművészeti díjat, a három díj odaítéléséről nemzetközi zsűri dönt. Idén először a közönség is kiválaszthatta kedvencét.

Süveges Rita

A szavazásra a kiállításban volt lehetőség, több mind négyezren éltek ezzel a lehetőséggel. Az Esterházy Art Award Szólj bele! Közönségdíj nyertese Süveges Rita festőművész. A kismartoni Esterházy-kastély Fehér-termében 2024. április 14-én nyílik a díjazottak, HORVÁTH Gideon, KORTMANN-JÁRAY Katalin és MENDRECZKY Karina művészpáros, SÜVEGES Rita és TRAPP Dominika kiállítása. Az Esterházy-kastély díszlépcsőjének idei installációjának elkészítésére HORVÁTH Gideont kérte fel Vitus Weh kurátor.

A 2023-as Esterházy Art Award-díjhoz kapcsolódó Breaking the Frame – Making Future című kiállítás december 14-től még március 3-ig látogatható a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeumban. A közönségnek a kiállítás kiállítóterében február 22-én déli 12 óráig volt lehetősége kedvenceire szavazni. Több mint négyezren döntöttek úgy, hogy hallatják hangjukat, és részt vesznek a Szólj bele! Közönségdíj odaítélésében, kinyilvánítva saját véleményüket, felvállalva döntésükért a felelősséget.

Balra:

Süveges Rita: Infrastructure ╱ Heart ofthe Machine 02. ╱ 2023 ╱ 100×100 cm ╱ olaj, vászon

Jobbra:

Süveges Rita: Infrastructure ╱ Headquarters ╱ 2023 ╱ 100×100 cm ╱ olaj, vászon

A legtöbb szavazatot a kezdetektől fogva, fej-fej mellett haladva, a zsűri által eleve díjazott KORTMANN-JÁRAY és MENDRECZKY páros mellett SÜVEGES Rita kapta. A közönség kedvencei közé tartoztak még KIRÁLY Gábor, LŐRINCZ Áron, BEDE Kincső, VÉKONY Dorottya, PAP Gábor és EMBER Sári alkotásai.

A díjátadón a vendégeket Fabényi Julia, a Ludwig Múzeum Kortárs Művészeti Múzeum igazgatója, majd Vincze Máté, a Kulturális és innovációs Minisztérium helyettes államtitkára köszöntötte. A Szólj bele! Közönségdíj oklevelét és a vele járó meghívást az áprilisi kiállításra Ottrubay István, a díj alapítója, az Esterházy Privatstiftung elnöke, valamint Vitus Weh, kurátor, az Esterházy Privatstiftung művészeti tanácsadója adták át Süveges Ritának.

SÜVEGES Rita (1986, Szolnok, Budapesten él és alkot)
Süveges Rita puha, meleg bársonyokra aprólékosan kidolgozott, a bizonytalan jövő kísérteties belső tereit ábrázoló sci-fi képeket fest. Egyes munkái talán Elon Musk marsi telepeinek fényes felületű belsőépítészeti tervei, míg a Heart of the Machine festmények a techno-infrastruktúra publikus arca mögötti anyagforgalom kaotikus és organikus voltát mutatják be. A lambériára installált paradox bársonyképek ugyanakkor felidézik Jules Verne egykori fényűző utópiáit és a 60-as évek szocializmusát. Ezek a munkák a hiányzó jövőképet ellensúlyozó historizáló jövőkép-paródiák. Visszarepítenek bennünket a modernitás optimizmusába, amikor még tudtunk éberen álmodni.
A Breaking the Frame – Making Future című kiállítás még március 3-ig várja az érdeklődőket, március 2-án Závada Péter, költő, drámaíró, dramaturg, egyetemi adjunktus, zenész tart vezetést a kiállításban.

A kiállító művészek:
BEDE Kincső, BERNÁTH Dániel, BIRKÁS Mona, EMBER Sári, GALLOV Péter, HORVÁTH Gideon, KIRÁLY Gábor, KIS RÓKA Csaba, KRISTÓF Gábor, LŐRINCZ Áron, MENDRECZKY Karina és KORTMANN-JÁRAY Katalin, OLÁH Norbert, PAP Gábor, PINTÉR Gábor, SÜVEGES Rita, TOLLAS Erik, TRAPP Dominika, VÉKONY Dorottya.

A díjazott művészek – HORVÁTH Gideon, A KORTMANN-JÁRAY Katalin és MENDRECZKY Karina művészpáros, SÜVEGES Rita és TRAPP Dominika alkotásaiból 2024. április 14-én a Körséta.Barangolás a nyitott házak között című fesztivál keretében kiállítás nyílik az Esterházy-kastély Fehér-termében.

A közönségdíjra szavazókat is díjazza az Eszterházy Privatsitftung, az eredményt automatikus sorsolással döntik el. A főnyeremény egy meghívás az Esterházy Art Award díjazottjainak és közönségdíjasának 2024. április 14-én, vasárnap nyíló kiállítására a kismartoni Esterházy-kastélyba és a hozzá kapcsolódó programokra, valamint egy ehhez tartozó éjszaka reggelivel a Hotel Galántha (Ausztria, Kismarton) szállodában. A második díj egy, az Esterházy Borászat boraiból összeállított ajándékcsomag, a harmadik díj pedig 2 db belépő az Esterházy-kastélyba, valamint Fraknó várába (Ausztria).

Az Esterházy Art Award
Az Esterházyak mecénási tevékenységének hagyományát folytatva 2009-ben alapította meg az Esterházy Art Award-díjat, amelyet kétévente adnak át. A hozzá kapcsolódó kiállítás ma már a fiatal magyar művészeti szcéna legfontosabb seregszemléjének számít. Az 5000 euróval dotált díjat három művésznek ítélik oda. A cél az ifjú tehetségek és a nemzetközi párbeszéd támogatása. A díjat számos művész használta már ugródeszkaként a nemzetközi színpadra.
A díj odaítélése után számos művésznek sikerült a nemzetközi áttörés. Legaktuálisabb példaként említhetjük a 2017-es és a 2019-es díjazottat, Keresztes Zsófia és Nemes Márton nevét. Mindkettőjüknek megadatott a lehetőség, hogy a nagynevű Velencei Biennále Magyar Pavilonjában kiállítsanak: Keresztes Zsófia 2022-ben mutatta be alkotásait, míg Nemes Márton 2024-ben képviseli majd hazánkat.