ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Egy alkotó // egy alkotás // egy hónap
A Szerkesztőség designboltjában ismert és izgalmas képzőművészek alkotásai is megvásárolhatók

A Szerkesztőség designboltjában ismert és izgalmas képzőművészek alkotásait is megvásárolhatjátok. Az Egy alkotó // egy alkotás // egy hónap elnevezésű projekt második vendége Bede Kincső, akinek munkáját nemcsak megtekinthetitek, de meg is vásárolhatjátok, amivel egyúttal a működésünket és az alkotót is támogatjátok.

Bede Kincső 1995-ben Romániában, Kovásznán született. 2021-ben diplomázott a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem fotográfia mesterszakán, korábban a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetemen tanult filmvágónak.

Munkáinak fő konfliktusa és örök dilemmája, hogy hogyan tudnak a különböző történelmi tapasztalatokkal rendelkező generációk együtt élni, együttműködni a családi, illetve a tágabb közösségekben. Másik témája a kelet-európai társadalmakat feszítő, ki nem beszélt történelmi múlt, a szocializmus örökségének feldolgozása. Bár képeinek kiindulópontja mindig valami nagyon személyes élményhez, érzéshez köthető, képei túlmutatnak azon, hogy pusztán családi dimenzióban mutassák be a posztszocializmus életérzéseit. Kincső munkái a radikális szembefordulás manifesztumai is, melyek a szembenézés erőteljes igényével lépnek fel, amely egyetlen módja lehet annak, hogy a hatalmi struktúrák által megtört, kihasznált testek, személyiségek, terek begyógyulhassanak, és valamelyest betömődhessenek azok a szakadékok, amelyek a generációk közt húzódnak.

 

Bede Kincső: Cím nélkül 1 (Önarckép) ╱ a Három színt ismerek a világon című sorozatból ╱ 2019-2021 ╱ 67×50 cm ╱ Ára: 610.000 Ft

Bede Kincső: Cím nélkül 1 (Önarckép) ╱ a Három színt ismerek a világon című sorozatból ╱ 2019-2021 ╱ 67×50 cm ╱ Ára: 610.000 Ft

Bede Kincső 2020-ban a világ legrangosabb fotóművészeti vására, a Paris Photo által fiatal fotográfusok számára meghirdetett Carte Blanche pályázatán a négy nyertes alkotó egyike volt. A döntősök alkotásaiból nagyszabású kiállítást szerveztek a párizsi Gare du Nord állomáson. A Három színt ismerek a világon című diplomamunkáját a BredaPhoto kurátorai is beválasztották a 10 New Talent 2020 tehetségprogramjába, így a sorozat képei Hollandiában is kiállításra kerültek. A külföldi sajtóban rendszeresen elismeréssel írnak munkásságáról, továbbá képei szerepelnek a Blurring the Lines 2020-as kiadványában is. 2021-ben a GUP Magazin beválogatta Európa legtehetségesebb, feltörekvő fotográfusai közé, ugyanabban az évben pedig a budapesti Capa Központ és a londoni Calvert Journal jelölte őt az Európai Unió által finanszírozott FUTURES PHOTOGRAPHY tehetséggondozó programjára is. Ezzel egyidőben a budapesti TOBE Galéria képviseletében képei ki voltak állítva Amszterdamban, az UNSEEN fotográfiai vásáron, ugyanakkor a Három színt ismerek a világon című sorozatával meghívták őt és a galériát a Paris Photo Curiosa szekciójába, amelynek kurátora Shoair Mavlian volt. 2022-ben a PhMuseum Photography Grant harminc év alatti kategóriájában a zsűri dicséretében részesült, illetve a PhotoVogue kuratóriuma beválogatta őt a jövő 40 legígéretesebb divatfotó-készítői közé, így fotóit 2022 novemberében Milánóban is kiállították a PhotoVogue Fesztiválon. Ezt követően pedig Tel-Avivban is kiállított, a Photo Israel Nemzetközi Fotófesztivál ACTION című kiállításán.

2023-ban kiállítása nyílt Bukarestben, a POGO Galériában, majd a Switch Lab legújabb kiállítóterében, az Atelierele Scânteiaban, ugyanakkor Frankfurtban az Anita Beckers Galériában, Milánóban a L’Appartamento Galériában, Magyarországon is számos térségben, mint például Budapesten az Osztrák Kulturális Fórumban, a Mai Manó Ház MINT TE ÉS ÉN –Fiatal Magyar Fotográfia című, nagy csoportos fotókiállításán, Dunaújvárosban a Kortárs Művészeti Intézetben, illetve Veszprémben a Csikász Galéria a no/body/nem/test című tárlatán. 2023 novemberében Anthony Vaccarello meghívására egyéni kiállítása nyílt az Yves Saint Laurent világmárka két legfontosabb üzletében, Párizsban és Los Angelesben. 2023-ban jelölték az Esterházy Art Awardra. 2020 szeptemberétől a budapesti TOBE Gallery képviseli.