ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Vaku 1.0 // Bede Kincső és Kis-Kéry Anna
December 8., 19.00

Cséka György beszélgetéssorozata fotográfiáról a Szerkesztőségben
Van-e határ a divatfotó és az alkotói, művészi célú fotográfia között, és ha igen, hol? Milyen hatások ellenhatások működnek a két terület között? Át lehet-e büntetlenül címkézni ezt vagy azt a fotót divatfotóvá vagy éppen művészetté? Bede Kincső és Kis-Kéry Anna fotográfusokat praxisukról, a témát érintő elgondolásaikról Cséka György esztéta kérdezi.

Kis-Kéry Anna 1996-ban Budapesten született. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem fotográfia szakán 2021-ben szerezte meg az MA-diplomát. 2021-ben felvételt nyert a Fiatal Fotóművészek Stúdiójába (FFS), majd 2022-ben elnyerte a Pécsi József Fotóművészeti Ösztöndíjat. 2020-ban részt vett a Kiscelli Múzeum Testkép – Akt a kortárs magyar fotográfiában című kiállításán, 2021-ben diplomasorozatának képei bemutatásra kerültek a XLVI Space Nexus című online és a Padovában megrendezett Photo Open Up fesztivál kiállításán. Diplomamunkáját beválogatták a Art Thread – Global Design Graduate Show x Gucci 2021-es alkotásai közé, mely sorozatból megrendezte első önálló kiállítását a budapesti Q Contemporary Projekt Space-ben. Szakadatlan Szépség című sorozata megjelent a párizsi Á PART magazin Isolé különkiadásában. Jelenleg Budapesten él és dolgozik.

Kis-Kéry Anna elsősorban a nőiség kérdéskörével, a meztelenség és az akt mai társadalmunkban betöltött szerepével foglalkozik. A festészet és fotográfia egymás közötti áthallásai elemi részét képzik munkáinak. Legutóbbi sorozatában a természet és a test párhuzamba állításán keresztül a naivitás és a nőiség még kiforratlan állapota kerül középpontba.

Bede Kincső 1995-ben Romániában, Kovásznán született. 2021-ben diplomázott a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem fotográfia mesterszakán, korábban a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetemen tanult filmvágónak.
Munkáinak fő konfliktusa és örök dilemmája, hogy hogyan tudnak a különböző történelmi tapasztalatokkal rendelkező generációk együtt élni, együttműködni a családi, illetve a tágabb közösségekben. Másik témája a kelet-európai társadalmakat feszítő, ki nem beszélt történelmi múlt, a szocializmus örökségének feldolgozása. Bár képeinek kiindulópontja mindig valami nagyon személyes élményhez, érzéshez köthető, képei túlmutatnak azon, hogy pusztán családi dimenzióban mutassák be a posztszocializmus életérzéseit. Kincső munkái a radikális szembefordulás manifesztumai is, melyek a szembenézés erőteljes igényével lépnek fel, amely egyetlen módja lehet annak, hogy a hatalmi struktúrák által megtört, kihasznált testek, személyiségek, terek begyógyulhassanak, és valamelyest betömődhessenek azok a szakadékok, amelyek a generációk közt húzódnak.

Bede Kincső 2020-ban a világ legrangosabb fotóművészeti vására, a Paris Photo által fiatal fotográfusok számára meghirdetett Carte Blanche pályázatán a négy nyertes alkotó egyike volt. A döntősök alkotásaiból nagyszabású kiállítást szerveztek a párizsi Gare du Nord állomáson. A Három színt ismerek a világon című diplomamunkáját a BredaPhoto kurátorai is beválasztották a 10 New Talent 2020 tehetségprogramjába, így a sorozat képei Hollandiában is kiállításra kerültek. A külföldi sajtóban rendszeresen elismeréssel írnak munkásságáról, továbbá képei szerepelnek a Blurring the Lines 2020-as kiadványában is. 2021-ben a GUP Magazin beválogatta Európa legtehetségesebb, feltörekvő fotográfusai közé, ugyanabban az évben pedig a budapesti Capa Központ és a londoni Calvert Journal jelölte őt az Európai Unió által finanszírozott FUTURES PHOTOGRAPHY tehetséggondozó programjára is. Ezzel egyidőben a budapesti TOBE Galéria képviseletében képei ki voltak állítva Amszterdamban, az UNSEEN fotográfiai vásáron, ugyanakkor a Három színt ismerek a világon című sorozatával meghívták őt és a galériát a Paris Photo Curiosa szekciójába, amelynek kurátora Shoair Mavlian volt. 2022-ben a PhMuseum Photography Grant harminc év alatti kategóriájában a zsűri dicséretében részesült, illetve a PhotoVogue kuratóriuma beválogatta őt a jövő 40 legígéretesebb divatfotó-készítői közé, így fotóit 2022 novemberében Milánóban is kiállították a PhotoVogue Fesztiválon. Ezt követően pedig Tel-Avivban is kiállított, a Photo Israel Nemzetközi Fotófesztivál ACTION című kiállításán.
2023-ban kiállítása nyílt Bukarestben, a POGO Galériában, majd a Switch Lab legújabb kiállítóterében, az Atelierele Scânteiaban, ugyanakkor Frankfurtban az Anita Beckers Galériában, Milánóban a L’Appartamento Galériában, Magyarországon is számos térségben, mint például Budapesten az Osztrák Kulturális Fórumban, a Mai Manó Ház MINT TE ÉS ÉN –Fiatal Magyar Fotográfia című, nagy csoportos fotókiállításán, Dunaújvárosban a Kortárs Művészeti Intézetben, illetve Veszprémben a Csikász Galéria a no/body/nem/test című tárlatán. 2023 novemberében Anthony Vaccarello meghívására egyéni kiállítása nyílt az Yves Saint Laurent világmárka két legfontosabb üzletében, Párizsban és Los Angelesben. 2023-ban jelölték az Esterházy Art Awardra. 2020 szeptemberétől a budapesti TOBE Gallery képviseli.

Cover: A művészek fotóinak felhasználásával Solymosi Mór