ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

A Magyar Foundation of North America idén is elindítja a Hungary Emerging elnevezésű programját magyar művészek számára. A kezdeményezés egy olyan kiállítássorozat, amely tehetséges, Magyarországon vagy külföldön élő magyar képzőművészek számára biztosít bemutatkozási lehetőséget. A program célja, hogy a feltörekvő alkotók nemzetközi színtéren is ismertséget szerezzenek, és részesei legyenek a globális kulturális párbeszédnek. A programra a világ bármely pontjáról jelentkezhetek magyar művészek a Hungary Emerging program weboldalán keresztül vagy e-mailben. A jelentkezési határidő 2019. január 31. A tavalyi évhez hasonlóan a művészek által beküldött jelentkezésekből szakmai testület választja ki azt a 10 alkotót, akik bemutatkozhatnak a Hungary Emerging-kiállításokon. Az értékelőbizottság kiemelkedő művészeti szakemberei többek között akadémiai területen, valamint New York legismertebb galériáinál szerezték tapasztalataikat.

Art Market Budapest, 2018

Red Dot Miami, 2018

„A Magyar Foundation of North America küldetése, hogy a magyar kultúrát, kulturális együttműködéseket és az ehhez kapcsolódó kölcsönös érdeklődésre számot tartó témákat népszerűsítse. Az általunk létrehozott platform különleges lehetőséget kínál a feltörekvő magyar művészeknek, a program apropóján a nyertesek közül többen ellátogattak az Egyesült Államokba, a kiállítások hatására megélénkült az érdeklődés a tehetséges magyar alkotók művei iránt. Rendkívüli öröm számunkra, hogy folytathatjuk a programot, és ezáltal további magyar művészeket mutathatunk be a nemzetközi közönségnek” – mondta Niles Barnhart, a Magyar Foundation ügyvezető igazgatója.

Az első Hungary Emerging programban szereplő 10 művész alkotásai a képzőművészet különböző ágait ölelték föl. A kiállítási anyag számos jelentős nemzetközi művészeti vásáron szerepelt a New York-i Art Expótól a Red Dot Miamig. Az egyedülálló kiállítás az előbbieken kívül a Lincoln Centerben is bemutatásra került 2018 októberében. Az első, a 2017-2018-as Hungary Emerging programba bekerült művészek Batykó Róbert, Biró Dávid, Fajgerné Dudás Andrea, Horváth Ágnes, Horváth Lóczi Judit, Pol Kurucz, Mezősi Ágnes, Regős Benedek, Saxon Szász János, valamint Tóth Angelika voltak. A második Hungary Emerging program hivatalosan az Art Market Budapest művészeti vásáron indult 2018. október 10-én. A kiválasztott művészek listáját 2019 elején jelentik be, a kiállítás-sorozatra pedig a jövő év folyamán kerül sor az Egyesült Államokban.