ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

METALLURGIA
Lődi Áron kiállítása

1111 Galéria
2024. február 29. – 2024. március 29.

Akárcsak a vasércet, a közelmúltban az összeomlás szélére került Dunai Vasmű – éppen hetvenéves működése alatt – képes volt magába olvasztani a szocialista ipartól a posztfordizmuson át a jelenlegi reindusztrializációs programig, a progresszióelvű emancipatorikus modernista vízióktól az autoriter neoliberalizmusig, a szovjet geopolitikától a „keleti nyitáson” át az orosz-ukrán háborúig az elmúlt évtizedek politikaés gazdaságtörténetét.

A Metallurgia című kiállítás a financiális és identitásválságba került egykori Dunaferr (új nevén Liberty Dunaújváros), illetve azon keresztül a régiónk kísértő múltját és különféle jövővízióit az újmaterializmus és az „ipari gótika” (B. M. Marshall) eszköztárát alkalmazva térképezi fel. Az ipari forradalommal párhuzamosan kibontakozó (neo)gótikus irodalmat számos korabeli képviselője stratégikusan az ipari kapitalizmus és a gyári munka radikális társadalmi-gazdasági hatásait és baloldaliprotomarxista ellen-narratíváit népszerű és közérthető módon artikuláló művészeti nyelvként alkalmazta. Lődi Áron ezt a hagyományt reaktiválva kutatja a gyár és az ország legjelentősebb szakszervezetének paradox temporalitásokban és identitásokban rejlő (spektro)politikai potenciálját, a jelenlegi konzervatív, illetve disztópikus jövőképzeteket opponáló spekulatív, autonóm jövőhorizontok lehetőségét is körvonalazva.

Lődi Áron (1996) képzőművész, grafikus. Budapest, Hága és Amszterdam között él és dolgozik. Munkáiban társadalompolitikai, kulturális és gazdasági mechanizmusokkal foglalkozik. Az összeomló ideológiai fennsíkon design, írás és installációk segítségével próbál új narratívákat kovácsolni. A kelet-nyugati tengely párhuzamos valóságai között rekedve munkái a tények és fantáziák köztes világában léteznek. Áron az amszterdami Sandberg Instituut, Dirty Art Department programján szerzett mesterdiplomát. Társalapítója az U&K Magazin publikációs projektnek, és az Alagya művészduó egyik fele. Amszterdamban, a Contaminating The Soil That Nurtures Greed című paraakadémiai program szervezője. Munkái többek közt az amszterdami Semester9-ban, a prágai Jedna Dva Tri Gallery-ben, a kassai Vunu Gallery-ben, a pescarai Ultrastudio Gallery-ben, a pozsonyi Promise of Kneropy-ban, és a budapesti Light Art Múzeumban voltak bemutatva.

Megnyitó: 2024. február 29. 19:00

Kurátor: Zemlényi-Kovács Barnabás
Grafika: Csocsán Laura
A kiállítást megnyitja: K. Horváth Zsolt